Friday, August 19, 2011

Review Buku : Setelah Roboh Kota MelakaHehehe... Buku ni aku dapat percuma masa pergi Seminar Ibrah Pembukaan Konstantinopel.
 Buku ni mengisahkan sejarah melaka sebelum serangan Portugis terhadap Melaka dalam tahun 1511.
Apa yang saya pelajari dalam sejarah yang tercatat dalam buku ini salah satunya ialah akibat fitnah. Bagaimana hasad dengki seorang pembesar terhadap pembesar yang lain sehinggakan sanggup menaburkan fitnah kerana mahu menjatuhkan pembesar yang lain. Kesan fitnah menjadikan orang yang tidak bersalah menjadi bersalah dan menerima hukuman bunuh kerana menjatuhkan hukuman tanpa usul periksa. Selain itu, betapa hebatnya pembesar istana ini patuh kepada arahan sultan dan tidak mahu menderhaka terhadap sultan walaupun dengan jelas sultan sudah bertindak zalim. Pantang melayu menderhaka sultan. Dalam buku ini juga mengisahkan betapa kuatnya nenek moyang kita dulu berusaha melindungi Melaka dari diserang Portugis. Jangan fikir yang orang Melayu zaman dahulu yang hanya bersenjatakan keris, tombak dan meriam rentaka yang jauh lebih kecil dari meriam2 yang Portugis ada ketika itu mudah ditewaskan begitu sahaja. Dan jangan pula fikir yang orang Melayu zaman dahulu tinggal digua dan tidak bertamadun. Tanggapan itu salah sama sekali. Dan percayalah nenek moyang kita dahulu hebat2 belaka. Kita sebagai orang Melayu di era globalisasi dan berteknologi tinggi, adakah kita sudah setanding dengan orang Melayu zaman dahulu dari segi ilmu, akhlak serta sahsiah diri?

2 comments:

  1. wah mesti dah baca ye buku ni.
    bgus lah manfaatkan masa dgn membaca=)

    ReplyDelete
  2. Hehehe... Nasib baik cerita dia dpt menarik minat utk baca lagi... Best tau buku ni... Teringat pulak kenapa dulu2 benci sejarah... Ish333...

    ReplyDelete

Apa yang ada dalam fikiran anda?
Sila luahkan. hehe