Saturday, September 24, 2016

Hari yang tak berapa nak lawak

Pernah tak anda berjalan di Kuala Lumpur tanpa dompet? Bahasa mudahnya tanpa duit. Itulah berlaku pada saya hari ni.


Asalnya dihantar oleh bapak pagi ni ke kursus tu. Sarapan pun bapak belanja. Masa keluar rumah dengan yakinnya dompet dalam poket.

Baru sedar tak bawa dompet masa nak bayar makanan untuk lunch dengan sahabat seprogram. Nasib baik lunch under budget. Nasib baik juga ada hamba Allah tergerak hati nak hulur RM20 untuk tambang balik rumah. Dengan duit tu boleh guna untuk lunch dengan tambang balik. Kesian kat sahabat seprogram. Niat dihati mahu belanja dia lunch. Tak pasal2 dia kena keluar duit utk makanan dia. Dahlah dia hantar sampai stesen lrt pulak tu. Sadis betul aku ni.

Masa sampai stesen lrt memang tawakal jelah. Tak tahu tambang berapa kena bayar dan berharap tak salah beli tiket. Duit kat tangan tinggal RM8 je. Nasib baik lagi tambang dari lrt Ampang ke lrt Sungai Besi RM5.70. Duit cukup2 balik je. Masa dalam grabak lrt tu terus terfikir, kalau hamba Allah tu tak tergerak nak hulur duit tadi memang tak baliklah aku wey. Nak gadai apa utk makan dan balik. Termenung jelah aku. Tak pernah aku tertinggal dompet sebelum ni.


Sampai sekarang pun aku masih binggung lagi. Bila bapak dengan mak dapat tahu memang tadah telinga kena marah. Dah memang tertinggal dompet. Handphone tahu pula bawa. Haha

Lain kali kena selit duit kat handphone supaya boleh guna masa terdesak macam kes ni. Huhuhu

Milik siapakah hadiah ini


Milik siapakah sebotol snickers tu?
Ada kisahnya.

Masa kat universiti, ada seorang kawan ni. Dia suka cekelat tu. Masa dia tengah nak cari mood mesti cari cekelat tu. Aku pun adalah juga hadiahkan cekelat tu bila nak exam atau tengah buat assignment yang mengila. Haha

Dia terinspirasi dengan seorang kakak senior ni. Masa wedding kakak senior ni, dia ada dapat hadiah kawen sebotol besar cekelat snikers. Akak tu pulun semua cekelat tanpa berkongsi dengan husband dia. Haha. Kawan aku ni bila tahu je kakak senior dapat makan semua cekelat snickers terus berharap yang masa wedding dia pun dia dapat benda yang sama. Katanya, kalau dia dapat hadiah tu dia dah tak pandang hadiah lain. Hoho

Maka aku cuba untuk merialisasikan impian dia. Harap dia tak lupa dan masih makanlah. Haha. Kondisi coklat tu agak lembik sebab simpan dalam suhu bilik.

Buku Hamka tu. Harap oklah.


Sunday, September 18, 2016

Malas nak kerja

Esok dah kerja balik. Malasnya.
Malas sebab kerja banyak tak siap. Hahaha
Baru rasa penangan bos. Bisa tak.
Dalam satu bulan kena hadam cara nak rekod guna macola sebab ada staff kena berhenti secara berhormat. Bunyi dah macam biskut mazolla.

Nak kena study bende ni pulak.

Macola ni sejenis software untuk catat transaksi harian perakaunan. Kebiasannya dalam perniagaan catat transaksi menggunakan UBS. UBS senang nak guna. Macola ni belit semacam dan leceh. UBS cuma cari batch terus key in. Macola nak kena catat dulu, semak catatan dan post catatan. Kalau salah catat kena delete semua. Nak nangis kalau dapat tahu salah catat. Kalau UBS boleh edit lagi selagi belum audit laporan perakaunan. Kalau catat 1 perniagaan takpelah juga. Ni kena "tolong" catat 3 perniagaan guna macola dan 10 perniagaan guna UBS. Nak mati wey. Memang aktiviti perniagaan dah makin mengecil tapi masih berjalan wey. Masing2 nature perniagaan lain2. Nak pengsan. Belum kira kerja kuli lagi. Kena bukakan sampul, tolong machingkan invoice dgn GRN. Sampai ada org tegur suruh pass kerja tu kat org lain. Tapi... saya tak berani nak pass sbb saya budak baru dan bos pun tak kata apa2. Walawei

Rasa nak cari kerja lainlah. Sempat ke merasa bonus tahun depan ek. Lagi 3 bulan lagi nak kena telan semua ni.
Hurmmmmmm

Cara mudah belajar bahasa arab


Tercari cari cara mudah nak belajar bahasa arab?

Ini adalah siri buku : (Learn Arabic by yourself) (Belajarlah Bahasa Arab dengan Usahamu Sendiri) untuk para penggemar bahasa Arab dari kalangan orang awam yang ingin belajar bahasa Al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Dalam menyiapkan siri buku ini, penulis telah mencuba sedaya upayanya bagi menitikberatkan perkara-perkara yang berikut:

1. Persepaduan antara kemahiran-kemahiran bahasa yang berlainan: Kemahiran mendengar, kemahiran bertutur, kemahiran membaca dan kemahiran menulis secara seimbang. Dengan penekanan diberikan kepada latihan perbualan dalam situasi yang berlainan pada peringkat permulaan .
2. Menyediakan kaedah latihan -latihan tubi berterus-terusan dan berulang-ulang dengan harapan supaya para pelajar dapat menggunakan buku ini dengan sendirinya.
3. Menitikberatkan penggunaan bahasa hidup dengan bersandarkan bahasa terjemahan iaitu bahasa Inggeris untuk membantu pelajar memahami buku ini dengan cara yang mudah.
4. Memperbanyakkan latihan-latihan dalam tatabahasa Arab (nahu) dengan berpandukan nahu Bahasa Inggeris secara mudah dan pebagai.
5. Mengenalkan teks-teks petikan daripada ayat-ayat Al-Quran dan hadith-hadith Rasulullah SAW, dengan penekanan diberi kepada lafaz-lafaz kebudayaan Islam supaya para pelajar menggunakan apa yang dipelajari untuk memahami agama.

Adapun buku ini mengandungi enam siri buku dalam 3 peringkat, dan tiap-tiap satu buku itu mengandungi 10 pelajaran ia-itu :

1- Buku Satu dan Dua: untuk Peringkat Permulaan : menitikberatkan pengajaran Huruf Abjad Arab, melatih menyebutnya dengan betul, membezakan tempat bunyi huruf-huruf yang berlainan dan menulisnya dengan baik.
Pada Peringkat Permulaan ini ditekankan tentang dua kemahiran yang asasi iaitu Kemahiran Mendengar dan Bertutur dalam perbagai situasi perbualan dengan cara yang mudah dan menarik.

2- Buku Tiga dan Empat : untuk Peringkat Pertengahan : menitikberatkan pengajaran kemahiran bahasa yang empat itu dengan seimbang dalam bentuk yang mudah dan sepadu, dan dalam Peringkat Pertengahan ini penekanan diberi kepada bacaan dan latihan tubi yang berterus-terusan dalam kaedah tatabahasa Arab-Nahu dan ikrabnya, perumpamaan Arab, angka dan bilangan dan imlak dengan kaedah-kaedahnya.

3- Buku Lima dan Enam : untuk Peringkat Tinggi : Ianya menitikberatkan pengajaran kemahiran bahasa yang berlainan itu secara bersepadu. Pelajaran-pelajarannya merangkumi tajuk-tajuk tamadun Islam dan teks-teks yang dipetik dari ayat-ayat al-Quran dan Hadith-Hadith Rasulullah SAW dan dibentangkan secara uslub dan frasa-frasa yang mudah lagi menarik.
Para pelajar perlulah menghabiskan buku-buku pada peringkat rendah sebelum melangkah ke peringkat yang lebih tinggi.


Kandungan pelajaran bagi siri buku-buku ini : 

1. Pengenalan huruf-huruf abjad Arab.
2. Perbendaharaan kata (vocabulary) .
3. Perbualan (conversation) .
4. Susunan ayat dan frasa.
5. Bacaan dan tulisan.
6. Latihan-latihan.
7. Kaedah tatabahasa Arab (Nahu) .
8. Angka dan bilangan.
9. Bidalan dan perumpamaan Arab.
10. Hadith dan ayat-ayat al-Quran. 

Biografi penulis: 

Beliau adalah warganegara Malaysia, dilahirkan di Singapura pada tahun 1934, mendapat pendidikan awal di sekolah Arab Madrasah Al-Juneid Al-Islamiyah dan lulus sijil darjah Al-takhassus pada tahun 1954. Beliau kemudian melanjutkan pelajarannya di Kolej Islam Malaya di Kelang, Selangor pada tahun 1955 dengan biasiswa Majlis Islam kerajaan Singapura dan lulus peringkat Sijil Tertinggi Kolej pada tahun 1960. Beliau menjadi guru agama di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Bentara Luar, Batu Pahat, Johor mulai bulan Jun 1962 hingga tahun 1978. Beliau kemudian dilantik oleh Kementerian Pelajaran sebagai Pegawai Kebajikan Pelajar di kedutaan Besar Malaysia di Kaherah, Mesir pada bulan Jun 1978 hingga akhir tahun 1981. Setelah pulang dari Mesir, beliau dilantik sebagai Penolong Pengarah di Unit Kurikulum dan Bahasa Arab sehingga beliau bersara penuh pada bulan Oktober 1989. Beliau pernah mengikuti kursus intensif pengajaran Bahasa Arab selama 4 bulan di Universiti Al-Imam Muhammad di Riyadh, Arab Saudi pada tahun 1984 dan juga di Baghdad, Iraq pada tahun yang sama. 

Pada tahun 1990, beliau menjadi guru Bahasa Arab di Pusat Meterikulasi Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di Petaling Jaya hingga tahun 2002. 
Beliau pernah dilantik salah seorang penal penulis buku teks Bahasa Arab komunikasi Tingkatan Dua pada tahun 1995, dan juga sebagai salah seorang penal penulis buku teks Bahasa Arab komunikasi Tingkatan Lima pada tahun 2003. 

Dapatkan 6 set ini dengan harga RM90. Diskaun RM7. Harga sudah termasuk kos penghantaran.

Boleh wassap/telegram 0132782166 utk order.


Saturday, September 17, 2016

Thank you

Thank you so much.
You have stab into my heart.

Who am I to you?
Nothing.
Just a flies fly next to your ears.
Disturbing your ears and want me to disappear forever.

I have nothing to give you as a friend.
Nothing.
I can't go anywhere.
can't hang out with you.
can't buy you a present.
can't be with you in any condition either good or worst.
Too poor to be with you.
Always leave a burden to you.
Like a baby can't handle herself.
I'm not funny.
I'm like a human with no soul.
I'm too far from you even we are close each other.

I'm turning into new leaf.
Not the green leaf but grey leaf.

Goodbye my lovely self who always be cheerful, understanding and positive to people.
Welcome my bad self who lost trust to person who calls "friend".
Sorry to my new fellow friends and not forget my ex-friends.
It will takes a very long time to make me trust you.
I can be cheerful, understanding and positive to people but just for certain occasion.
Try be kind with me.
I won't remember what kindness you have done to me even the worst action you have take to me.
I just let that memory goes.
Because the memory that you had left to me really hurts me when you act like we never meet before.

Like someone said to me, You are a beast who can't see the kindness of people and even do not know how to appreciate it. Yeah that's me. I'm living in that way.


Barakallahu fik
May Allah bless your wedding till Jannah.



P.s : Post ni ditujukan kepada sister tu.
Bukan brother tu ye.
Sampai hati kawen tak jemput.
Siapalah saya ni.
Masih lagi konfius.
Aku ni just kawan sembang ye.
Kawan teman makan, kaunselor, teman pergi program.
Rapat semacam tapi just jadi kawan spare part je.
Ke aku yang terlebih perasan.
Oklah biar aku perasan sorang2 sudah.
Penatlah.
Sister tu tak salah.
Aku je kawan paling teruk kat dunia ni.

Friday, September 16, 2016

Kesian kau

Kesian kau,
Hidup kau asyik kena tipu saja.
Tertipu dengan insan yang bernama kawan

Kesian kau,
Kau ingat kawan itu tulus dalam persahabatan
Tidak sangka pula yang dia hanya anggap kau macam sampah
Diperlukan bila susah dan keseorangan.

Kesian kau,
Memori antara kau dan dia sering bermain di fikiran kau.
Kau hairan memori apakah itu.
Kenapa ketika itu kawan itu seakan
ikhlas berkawan dengan kau
memahami kau
terima kau seadanya

Kesian kau,
Kena tipu dengan insan bernama kawan
Kena tipu dengan "keikhlasan" seorang kawan.
Kena tipu dan terus tertipu

Kesian kau

Kesian kan socky. Haha



Sunday, August 28, 2016

Peperiksaan PT3 2016

Peperiksaan PT3 ada 3 bahagian:
1- Kajian Kes dan Ujian Lisan
Kajian Kes untuk kertas Sejarah dan Geografi manakala Ujian Lisan Bertutur untuk kertas Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris serta Ujian Tilawah dan Hafazan

2- Ujian Lisan Mendengar
Ujian Lisan Mendengar ini khas untuk kertas Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

3- Ujian Bertulis
Ujian bertulis pula untuk kertas Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mathematics, Science, Kemahiran Hidup Bersepadu, Pendidikan Islam dan kertas bahasa lain2 termasuk kertas Maharaj Al-Quran.

Memandangkan peperiksaan untuk bahagian 1 dan 2 sudah berlalu, maka pelajar kena fokus untuk ujian bertulis pula. Lagi sebulan beb. Esok (29/8/2016) bermulanya gerak gempur untuk persiapan pelajar untuk menghadapi peperiksaan PT3 yang sebenar.





Masih belum terlambat nak menacantikkan lagi result PT3.
Disini ada koleksi kertas percubaaan PT3 2016 khas untuk calon PT3.
Boleh dapatkan special diskaun kalau beli 4 buah keatas.


Boleh wassap/telegram 013 2782166 untuk order.
Boleh visit IG https://www.instagram.com/gerbang_akal_budi/ untuk lihat buku lain2.


Niat dihati mahu hapuskan blog ini

Tengok dari tajuk pun dah tahu macam penulis ni mahu hapuskan aka delete blog ni.
Maaflah buat pengunjung blog ni yang meninggalkan komen tapi tak berbalas. Sekarang baru nak balas walaupun dah 2 bulan komen.

Kenapa ye nak delete? Dah lama juga nak tekan butang delete blog. Tapi tak terdaya nak tekan.

Macam mana nak delete blog? Setting>Others>Delete Blog



Tapi setiap kali rasa nak delete tu macam timbul pula perasaan sayang kat blog ni. Yelah macam2 dah tulis kat sini. Kenangan. Itu dia perkataan yang boleh menerangkan tentang blog ni. Fan page Facebook sudah lama delete. Tapi blog ni macam sayang nak delete. 

Jadi nak jadikan blog ni sebagai kenangan untuk diri sendiri maka cuba gagahkan diri untuk search kat google tentang tukar blog ke PDF. Kurang2 kalau nak baca tulisan sendiri bolehlah rujuk secara offline. Ada jumpa website best.

url : https://www.blogbooker.com/blogger.php


Malangnya memandangkan post banyak dan dah lebih setahun, maka tak dapat nak convert semua isi blog ni ke PDF. Kalau mahu juga maka kenalah bayar. 

Konklusinya, penulis cuba mengekalkan blog ni dan terus menulis. Haha

Alasan nak tutup blog ni sebab....
1- Tak banyak orang view post. 
2- Malas nak tulis
3- Tiada masa nak menulis
4- Malas tu alasan utama. Haha

Itulah, Tak ikhlas nak menulis. Nak tunggu orang banyak view dan komen baru nak tulis blog. 
Memang sampai bila pun takkan menulis. 

P.s : Komen dan viewer memang baja utama bagi penulis blog.
Dah macam pokok pula perlukan baja.

Monday, April 04, 2016

Memulakan Bisnes Sendiri

Maju dalam perniagaan. Semua orang nak maju. Lagi best bila pendapatan masuk macam air. Jadi bos, goyang kaki sain cek. (Yeke bos goyang kaki ni?)
Nak dapat tips terbaik malah memantapkan motivasi untuk memajukan perniagaan,

Ini dia....

Buku ini sangat bermanfaat. Macam2 kisah suka duka diceritakan dalam buku ini sebagai panduan. Antaranya:


Patutlah officemate yang berbangsa cina suka ambil ot. Mereka sangat kuat bekerja.


Jenis pelanggan yang cakap belakang paling merbahaya. Buku ini juga ada kupas jenis pelanggan yang lain.


Tentang pemilihan jenis perniagaan, cara nak pilih nama perniagaan yg sesuai dan tips nak cari rakan kongsi.

Banyak lagi sebenarnya isu dan tips yang dikupas. Nak tahu apa tips dan isu yang melanda dalam dunia perniagaan, dapatkan buku ini sekarang.

Boleh whatsApp / telegram
📱 013 2782166


Boleh follow insta utk lihat buku lain yang dijual.
url IG : https://www.instagram.com/gerbang_akal_budi/






Monday, March 07, 2016

"Kutu kat seberang nampak, gajah depan mata tak nampak"

Begitulah lumrah manusia. 
Benda yang tiada lebih dihargai berbanding benda kat depan mata. Kadang2 aku pun sama. Haha. Iri tengok keakraban sahabat padahal aku tiada siapa peduli. Itulah bahana facebook. Kawan duduk tayang gambar makan bersama, mengembara bersama. Haih. Kena selalu jaga hati dan berfikiran positif.

Padahal aku ada keluarga. Lengkap. Alhamdulillah. Aman sentosa semoga keluarga ini dilindungi Allah. Jadi kena hargai hubungan sesama keluarga supaya lebih akrab. Tak perlu nak tayang gambar. Biar kenangan dan kebahagiaan dapat dirasai dalam hati.

Jadi hargailah apa yang kita ada.
Allah beri apa yang kita perlu. Bukan apa yang kita mahu.

Kawan datang dan pergi.
Fri-end. 
Memang kadang2 sakit mengenang realiti yang berbeza dengan memori.
"Kenapa dulu dia baik dengan aku tapi tidak sekarang?"
"Kenapa dia tak faham aku?"
"Dia berbaik ada makna."
Persoalan yang bertandang di minda bagai memaksa membuat andaian yang bukan2.

Keluarga.
Baik buruk kita mereka terima.
Walau teruk mana hubungan kita dengan keluarga lambat laun mereka juga tempat kita mengadu. 

Jadi hargailah mereka yang berada disisi kita selama ini. Jangan biarkan keterujan kita mengejar mereka yang meninggalkan kita  menyebabkan kita kehilangan orang disisi kita selama ini.


Akrab macam mereka ni. 
Kutu pun share bersama. Haha
Pesanan buat diri dan sahabat.





Sunday, February 14, 2016

Ijazah bukan tiket emas untuk bergaji besar


Setuju dengan status ni.
Walaupun sepatutnya pemegang ijazah harus merasai hasil lumayan setelah penat lelah belajar bertahun-tahun namun harus diingatkan yang tujuan utama mendapat sekeping ijazah bukan hanya untuk mendapat pendapatan yang lumayan dan mendapat tempat kerja yang best. Tetapi tujuan utama adalah untuk melahirkan modal insan yang kental, berdaya saing dan matang. Itulah tujuannya.

Tak salah untuk mengidam malah impikan untuk mendapat tempat kerja yang bagus dan mahukan gaji yang lumayan namun jangan diperlekehkan mereka yang bekerja tidak setanding dengan kelulusannya.

Dalam pasaran kerja tiada istilah aku tahu semua. Tidak pun rasa aku dah belajar dah cara nak buat kerja ni dalam kelas masa kat uni malah kat sekolah. Tidak sama sekali. Hatta dapat kerja sama kelulusan pun. Semua bermula dengan bawah.

Apa yang lecturer ajar kat kelas tak guna pun masa kerja. Cuma pengalaman yang dapat masa belajar tulah yang berguna nanti. Pengalaman kena tolak proposal, pengalaman kena maki, pengalaman kena buat semula assignment, pengalaman bekerja bersama rakan sekelas untuk siapkan tugasan. Pengalaman nilah yang berguna.

Berdikari dan ada rasa nak majukan diri itulah elemen yang paling penting waktu kerja. Jujur dalam melaksanakan tugasan juga penting untuk melahirkan kepercayaan orang terhadap kita. Majikan hanya pandangkan sikap berbanding kelulusan. Kalau ada sikap baik dan bijak sudah dianggap bonus untuk diri anda dan juga syarikat.

Tetapi jangan pula lemah semangat bila tahu majikan hanya pentingkan sikap berbanding kelulusan. Sikap yang baik dan berpengetahuan luas harus berjalan seiringan. Barulah nampak modal insan yang ideal. Belajar untuk dapat ilmu dan kembang lagi minda.

P.s : Panjang pula membebel hari ni.
Aku faham perasaan bila bekerja tidak ikut kelulusan. Tambah bila ada orang duk perlekeh pula. Haha... Sabo jelah.

Saturday, February 13, 2016

Cara nak tukar prepaid ke postpaid Celcom

Hari ini nak berkongsi cara nak tukar dari prepaid ke postpaid.

Pertama:
Pastikan sim kad itu atas nama anda sebagai pemiliknya. Jika sim kad itu atas nama orang lain, tidak kira atas nama ayah atau emak atau kakak atau nenek sekalipun silalah tukar nama hak milik sim kad itu kepada nama anda. Boleh nak suruh mereka tukarkan untuk anda tapi jika anda sudah bekerja malah boleh sara diri sebaiknya tukarlah hak milik itu.  Nak elak berlaku kesulitan sedikit pada masa depan.

Senang sahaja nak tukar. Pergi Pusat Celcom yang berdekatan cakap nak tukar hak milik. Pastikan pemilik lama hadir sekali dengan anda. Nanti pemilik baru kena isi borang dan pemilik lama pula kena tandatangan surat pengakuan pindah milik. Dokumen tu sudah sedia ada kat sana cuma tinggal isi mana yang patut dan tandatangan. Setelah selesai isi, tunggu angka giliran untuk proses borang. Pastikan bawa sekali ic pemilik lama dan pemilik baru.

Kedua:
Pergi ke kaunter khas untuk pertukaran. Boleh tanya orang kaunter kalau tak tahu. Bila dah sampai ke kaunter khas tu cakap nak tukar prepaid ke postpaid. Nanti dia tanya nak tukar plan postpaid yang macam mana. Nak tahu plan mana sila semak kat laman web Celcom bahagian postpaid. Ada bayaran dikenakan. Kira macam wang pendahuluan untuk bulan pertama penggunaan untuk plan postpaid yang dipilih. Ada juga borang nak kena isi. Sekejap sahaja prosesnya. Orang kaunter tu juga ada beri penerangan tentang plan yang dipilih. Nak tanya apa2pun boleh masa tu. Pastikan tanya soalan yang berkaitan dengan plan yang dipilih.

Ketiga:
Tukar sim kad 4G
Step ni khas buat pengguna yang masih menggunakan sim kad 3G. Nak guna plan postpaid terkini kenalah guna sim kad 4G. Kiranya sim kad lama ni selalunya nombor bermula 013. Bagi mereka yang dah tukar sim kad atau memang dah beli sim kad 4G tak perlu lalui proses ni. Tiada bayaran dikenakan. Cara nak tukar hanya perlu ambil nombor, pergi kaunter setelah nombor dipanggil, isi borang dulu barulah dapat sim kad baru. Sim kad baru tu aktif selepas sim kad lama tak dapat digunakan. Macam mana nak tahu sim kad lama tak dapat digunakan? Bila tengok line jadi emergency call atau semak baki tak dapat. Prosesnya mengambil masa 24 jam. Kadang2 tu tak sampai 24 jam dah boleh guna sim kad baru.

Dengan melalui tiga proses ini, anda dapat menukar dari prepaid ke postpaid. Tak semestinya kena lalui tiga cara ni. Mungkin hanya perlukan satu cara sahaja.

Pasti pelik kenapa nak tukar ke postpaid. Bukan prepaid lagi jimat. Sayang pulak tu tukar plan. Antara sebab nak tukar ialah nak guna plan Celcom First Gold. Dengan hanya bayaran RM80 sebulan, anda dapat menikmati 5GB untuk weekday sebulan dan 1.25GB untuk every weekend. Yang lagi best call dan SMS unlimited. Baki internet yang tidak digunakan boleh dibawa ke bulan depan. Sesuai untuk pengguna internet tegar. Tak main dah internet burung hantu. Haha

Apelagi. Tukar sekarang.


Wanita


"Penderitaan seorang perempuan puncanya dari perempuan juga".

Ngeri bila mendengar penyataan tu.
Perempuan dera perempuan memang sinonim. Mereka bukan mendera secara fizikal tetapi dera secara psikologi. Fakta ini biasa didengari. Sebab itu wujudnya cerita Bawang Putih Bawang Merah dan kisah Ibu Mertuaku arahan Seniman P Ramlee.

Hairan. Dimanakah sifat kewanitaan yang sinonimnya seorang yang lemah lembut, sopan santun dan tingkah lakunya penuh dengan kasih sayang.

Drama televisyen masa kini juga sering memaparkan gambaran seorang perempuan yang ganas, kelam kabut, emosinal berlebihan, brutal, cakap kasar, pendengki, penghasut dan sebagainya. Seolah-olah menjadikan perempuan seperti itu sudah menjadi sebahagian dalam diri seorang perempuan masa kini.

Maka, jangan hairan bila tengah jalan tengok ada perempuan menjerit-jerit ketika bercakap. Waktu di pasar, perempuan selamba campak ikan dekat kaunter dan rembat ikan orang lain sesuka hati. Selamba potong barisan sambil mendepa tangan. Berbicara dengan anak2 pun kasar. Belum cerita bila perempuan bawa kereta. Haha

Aku ni pun perempuan pelik tengok perempuan zaman sekarang. Kontrol sikit sikap brutal tu. Belajar cakap lembut sikit. Cuba jadi penenang aka cool macam lelaki. Anak pun suka tengok mak lembut tapi tegas. Kat televisyen pun memaparkan lelaki ni seorang yang relax dan rasional. Mereka tidak membuat tindakan atas emosi sahaja. Sememangnya itu kelebihan lelaki. Setiap kali babak cerita perempuan kelam kabut, emosi terlebih terus lelaki menjebik tau. Haha

Apa2pun memang kelemahan perempuan terletak pada emosi itu sendiri. Jadi belajarlah untuk kawal emosi itu.



Be like superwomen as Khadijah binti Khuwailid and Aisyah binti Abu Bakar.
Try be a cool women.