Tuesday, August 20, 2013

Peminjam PTPTN dan Sistem Maklumat Kredit Pusat


Bingkisan dari tajuk akhbar The Star Online semalam : "PTPTN loan holders now listed in Bank Negara's credit reference database" [Sumber]. Mungkin semua sudah sedia maklum tentang hal. Mana taknya sudah dikupas dalam berita 8 malam semalam di televisyen. Suatu berita yang agak mencuakkan bagi peminjam ptptn termasuklah aku. Bermula bulan depan, peminjam ptptn akan disenaraikan dalam Sistem Maklumat Kredit Pusat  Ini bermakna, peminjam ptptn itu akan menghadapi masalah untuk mendapatkan pinjaman lain jika peminjam itu gagal membayar hutang ptptn. Kemungkinan akan menghadapi kesukaran untuk membuat pinjaman rumah dan kereta.

Kenapa hal ini berlaku? Mungkin ini sebagai desakan kerajaan buat si peminjam yang degil dan liat untuk membayar ptptn. Tambahan pula, kerajaan menanggung kerugian besar dan tidak cukup dana untuk pusing duit beri pinjaman ke pelajar baru. Tetapi bagaimana dengan peminjam yang bakal habis pengajiannya? Suatu berita mencuakkan. Tambahan tiada jaminan pekerjaan buat mereka selepas graduasi dan mereka juga mungkin dalam dilema sama ada mahu sambung belajar lagi atau bekerja.

Jadi, itu realitinya. Kerajaan dah buat keputusan begitu nak kata apa pula. Ikut jelah.

Solusi yang dicadangkan :

1- Bagi peminjam ptptn yang dah bekerja tu ringan2lah tulang untuk membayarnya ya.
Jangan liat2. Nanti entah apa pula kerajaan buat untuk paksa peminjam tegar ni bayar.
Cukup-cukuplah.

2- Bagi peminjam ptptn yang belum dapat kerja tu berusaha lebih sikit untuk dapat kerja.
Jangan memilih bidang pekerjaan. Kerjalah apapun pekerjaan asalkan halal.

3- Bagi peminjam ptptn yang sedang belajar tu kenalah beringat sikit.
Nak dapat kerja sekarang makin susah. Asah lagi kemahiran. Terutama kemahiran berkomunikasi.
Bab tu paling penting. Tak reti bercakap memang tak kemana.

Ada solusi bonus :

video

Dengar2, kerajaan bagi tawaran hebat buat mereka yang berjaya melangsaikan hutang ptptn sekali bayar sebelum 30 September tahun ini akan mendapat diskaun 20%. Macam biasa dengar?

P/s : Siapalah manusia bertuah dapat bayar hutang ptptn sekali bayar?
Opss.. Ada je... Untunglah...

Monday, August 19, 2013

Sony Xperia Tipo... Review Hoyee

Salam semua... Hari ni nak berkongsi sedikit informasi tentang salah satu model telefon android iaitu Sony Xperia Tipo. Dari namanya mesti ingat yang telefon ni jenis yang ciplak punya. Sony Xperia "Tipo". "Tipo" macam model telefon android dari China. Haha... Jangan terkejut. Memang ada model handphone ni. Memang Sony keluarkan model ini dan namanya sebegitu. Mari lihat ciri2 yang ada dalam Sony Xperian Tipo ni. Ia juga dikenali sebagai Sony Tapioca, Sony ST21i atau Sony ST21a. Ok... baru saya tahu...

Sumber : tech2.in.com
 
 

Sumbergsmarena

Itulah dia ciri-cirinya. Handphone ini amat sesuai untuk mereka yang begitu inginkan telefon android tapi nak yang murah2 punya. Murah2 pun harga dia tetap mencecah RM 400+. Bolehlah kalau nak dibandingkan dengan telefon android lain yang harganya RM 800 ke atas. Ciri-cirinya lebih kurang sama macam Samsung Galaxy Y cuma lebihnya Sony Xperia Tipo ni dekat internal memorynya yang besar, RAM pun besar dan OS nya Ice Cream Sandwish berbanding Samsung Galaxy Y yang OS nya hanya Gingerbread. Yang lagi best, Sony Xperia Tipo ni model pertama yang keluarkan dual sim card. Maksudnya, boleh isi dua sim card dalam satu handphone. Bolehlah taruk satu slot untuk plan nombor biasa dan lagi satu sim untuk plan internet (masuk sim card broadband pun boleh). Masih boleh terima call dan sms dari sim card plan biasa dan dalam waktu yang sama boleh main internet, whatsapp, wechat, kakao, facebook dan twitter dari sim card broadband. Kekurangan Sony Xperia Tipo ni hanya pada kamera, tiada flashlight dan tidak boleh baca SD card. Bagi mereka yang gemar berinstagram, model handphone ini kurang sesuai kerana kurang dari segi kualiti gambar.

Setakat ini review dari saya. Handphone ini sudah menjadi kepunyaan saya dan sangat berpuas hati. Cuma part kualiti gambar... Suka lagi kualiti gambar dari model handphone kat bawah ni. huhuhu




Awatlah kamu bukan android. Haihh...
Sumber : allaboutsymbian.com