Monday, May 30, 2011

SHINee - Ring Ding Dong

SHINee - Amigo

SHINee - Hello

GD & TOP - Knock Out

G-Dragon - Heartbreaker

C.N Blue - I'm A loner

Saturday, May 28, 2011

Seminar Ibrah Pembukaan Konstantinopel 1453

SEMINAR IBRAH PEMBUKAAN KONSTANTINOPEL.

Butiran Program adalah seperti berikut :

Tarikh : 28hb MEI 2011
...Waktu : 9.00pg - 5.00ptg
Lokasi : LT1, Kuliyah Kejuruteraan,UIAM,Gombak

===========================================

“..Constantinople akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, manakala tenteranya adalah sebaik-baik tentera...” (hadis direkodkan oleh Imam Ahmad)

Profesor Redzuan Osman dari Universiti Malaya menyebutkan bahawa penaklukan kota Constantinople oleh Sultan Muhammad II merupakan satu peristiwa bersejarah dalam perkembangan Islam. Kejayaan yang dicapai ini merupakan gabungan inspirasi yang membakar semangat, perancangan yang rapi, kerja sepasukan yang jitu, strategi yang sesuai pada waktunya dan keyakinan kepada pertolongan Allah dalam membawa kejayaan. Ternyata usaha penaklukan ke atas kota ini oleh Sultan Muhammad ll boleh dijadikan iktibar dalam perjuangan membawa perubahan kepada ummah.

Diharapkan dengan Seminar “Penawanan Konstantinopel 1453” ini akan menjadi satu usaha murni untuk membantu mendedahkan kepada khalayak satu peristiwa yang telah mengubah perjalanan sejarah umat Islam. Usaha Sultan Muhammad Al-Fateh wajar menjadi iktibar kepada generasi muda dalam usaha menjadikan nasib umat Islam pada masa akan datang lebih baik daripada umat Islam pada masa kini.
============================================

KERTAS KERJA 1 :"Penawanan Konstantinopel 1453 : Membongkar Pemikiran Strategik Sultan Muhammad Al-Fatih"

PEMBENTANG : Profesor Mohamad Redzuan Othman ( Dekan Fakulti Sejarah dan Sains Sosial, Universiti Malaya )

Kandungan KK1 :

# Memahami fakta-fakta penting sekitar Kerajaan Islam Othmaniyyah, Empayar Rome Timur Byzantine dan kota Konstantinopel pada 1453 Masihi

#Memahami fakta-fakta penting percubaan demi percubaan menawan Kota Konstantinopel sebelum percubaan akhir oleh Muhammad Al-Fatih

#Memahami fakta-fakta penting kronologi penawanan Konstantinopel dari 6 April hinggalah 29 Mei 1453 Masihi

#Memahami strategiknya pemikiran Sultan Muhammad Al-Fatih dan persiapan baginda dan tenteranya dari segenap sudut

#Mengenali secara tidak langsung sumber-sumber utama mengenai sejarah Sultan Muhammad Al-Fatih

********************************
KERTAS KERJA 2 : "Penawanan Konstantinopel 1453 : Ibrah Penting Buat Ummah”

PEMBENTANG : Ustaz Haji Hasrizal bin Jamil ( Saifulislam Training & Consultancy )

KANDUNGAN KK2 :

• Menganalisa ibrah atau pengajaran-pengajaran tersirat dari fakta-fakta tersurat mengenai kejayaan penawanan Konstantinopel oleh Sultan Muhammad Al-Fatih
• Menganalisa bagaimana mekanisme pembentukan Muhammad Al-Fatih dan sistem pendidikan dan peranan ulama yang unggul yang kemuncaknya adalah lahirnya sebaik-baik raja dan sebaik-baik tentera
• Mengemukakan saranan-saranan bertindak yang konstruktif kepada mahasiswa dan masyarakat sebagai terjemahan dari sikap Ulil Albab yang bijak mengambil pelajaran secara realistik dan praktikal daripada setiap peristiwa bersejarah

==========================


Best sangat seminar ni. Baru tahu rupanya 28/29 May merupakan hari memperingati pembukaan konstantinopel oleh Sultan Muhammad Al-Fateh. Dekat turki, rakyat disana menyambut hari ini untuk memperingati pembukaan. Banyak ibrah (pengajaran) yang dapat kita terap dari peristiwa pembukaan ini. Marilah kita menjadikan kisah ini sebagai pengajaran dan pembakar semangat. Seminar ini pertama kali diadakan di Malaysia. Tak sabar nak lihat seminar ini terus tersebar di seluruh Malaysia agar mereka tahu siapa Sultan Muhammad Al-Fateh. Rugi kalau korang tak kenal siapa dia.

Friday, May 27, 2011

Kenangan...

   Tadi masa buka facebook gatal2 tangan tengok profile pakcik kat facebook. Pastu tengok komen lama2 kat wall aku. Benda tu semua sudah menjadi sejarah antara comment dia dengan aku. Bila baca balik kelakar pun ada. Sedih pun ada. Geram pun ada. Kenapa aku rasa macam dia ada lagi. Rasa macam dia tak pergi lagi. Nauzubillah!!!... Orang yang dijemput nyawa oleh Allah mana boleh kembali. Ingat tu.

   Selama ni dia terlalu mengambil berat kat semua orang. Walaupun ada secalit kenangan hitam waktu dia muda2 dulu ketika tumpang rumah bapak aku tapi aku tak kisah. Mungkin masa tu dia tak matang lagi. Semua keputusan dia buat melulu. Aku ingat lagi. Dulu2 dia suka tukar handphone. Setiap minggu dia tukar handphone (trade in). Pastu dia pergi tunjuk kat bapak aku. Habis dia kena sembur dengan bapak aku. Tapi pakcik aku ni keras kepala. Minggu depan tukar handphone lagi. Bapak aku dah malas da nak sembur dia. Last2 bapak aku bagi nasihat suruh simpan duit untuk masa depan dia.

   Teringat pula masa pergi picnic kat kolam ikan masa aku form5. Bapak aku minat giler memancing. Pastu dibawa satu keluarga pergi memancing. Mak aku tak suka tapi bila tengok anak2nye suka, dia ikut jela. Mula2 tak dapat ikan tau. Bila pakcik aku ni call nak datang rumah, selang beberapa minit terus dapat ikan. Dapat ikan patin dengan ikan ape entah. Tapi ikan tu besar. Besar peha manusia. Mana la tak gemuk. Hari2 makan umpan orang memancing (ikan kolam). Bapak aku cakap, "memang rezeki nuar". Pastu kitorang bawak balik ikan tu disiang dan dibakar. Sedap. Masa tu baru aku tahu ikan patin sedap dibakar.

   Yang paling best. Dia selalu buka puasa kat rumah. Sejak dia tumpang kat rumah bapak aku sampai sebelum dia kahwin. Best sangat2. Meriah giler kat rumah. Tambah menu berbuka bapak aku yang masak. Bapak aku pandai masak tau. Masa berbuka tahun lepas, dia ada cakap. Tahun lepas tahun terakhir dia berpuasa dan berbuka sorang2. Pasni kena berpuasa dan berbuka dengan isteri pula. Aku tak faham kenapa perlu dikatakan tahun terakhir. Sekarang aku dah faham.

   Bila buka facebook, tengok macam kosong. Takde benda yang nak dilihat lagi. Selalu kalau bukak nampak pakcik online. Pastu kacau dia. Kadang2 dia kacau aku. Tapi masa sabtu ahad dia sibuk sikit. Masa dia bersama dengan isteri dia kat Pahang. Dia suka Naruto, suka kerang. Selalu pergi pasar dia mesti beli kerang. Balik rumah rebus pastu makan dengan sambal kicap. Dia rajin masak. Balik kampung dia mesti buat ayam panggang untuk anak sedara dia. Hmm..... Semua tinggal kenangan.

Ukhwah

   Semalam baru aku terfikir dalam ukhwah tetiba malam tu ada taalim pasal ukhwah. Pada mulanya aku tak tahu tapi petang tu kawan aku message. Dia ajak pergi taalim tu. Pada mulanya aku malas nak pergi tapi aku pergi juga sebab... entah. Bila taalim tu bermula, baru aku ingat baru pagi tadi aku duduk mengelamun pasal ukhwah dalam kelas. Ia seolah-olah mengiakan apa yang aku anggap terhadap ukhwah selama ini. Banyak juga pengisian yang aku dapat. Antaranya :

  1. Ukhwah adalah saudara iman. 
  2. Tiada ukhwah tanpa iman. Tanpa iman, ukhwah tidak akan terjalin.
  3. Ukhwah islamiyyah lebih kuat daripada ikatan darah.
  4. Ukhwah merupakan sesuatu kekuatan jamaah.
  5. Untuk membina ukhwah, kita perlu berusaha. Minta pertolongan dari Allah.
  6. Ukhwah yang terjalin harus diperkukuhkan dengan pelbagai cara supaya tidak dinodai virus-virus ukhwah.
   Apa yang kita lihat disini, ukhwah yang terjalin lebih kuat daripada perkenalan biasa sesama manusia. Kita selalu nak berkawan dengan orang kerana sesuatu, kerana pangkat, kerana sekepala, kerana sebab lain bukan kerana Allah. Persahabatan ini tidak akan berkekal lama. Kawan2 sebegitu suatu hari nanti akan tinggalkan kita. Bila dia senang, dia tinggalkan kita. Bila dia susah, dia cari kita. Jadi binalah persahabatan ini atas nama Allah. Kita berkenalan dengan kawan kita kerana Allah. Berpesan2 kearah kebaikan sesama rakan. Kawan yang baik tak akan memandang siapa kita, kelebihan kita, pangkat kita. Dia berkawan dengan kita untuk sama2 meningkatkat iman dan membimbing ke jalan yang benar. 

Thursday, May 26, 2011

Kita berkawan kerana apa?

   Tengah2 dengar madam bagi lecture dalam kelas, tetiba fikiran melayang ke tempat lain. Tetiba terfikir kita berkawan dengan orang kerana apa? Adakah kerana dia kaya? Adakah kerana dia pandai? Adakah kerana dia cantik? Adakah kerana dia paling hanggat dalam batch korang? Menurut pemerhatian dan pengalaman aku, kebanyakkan orang berkawan kerana mahukan sesuatu. Kalau kawan dia kaya, dia boleh tumpang makan free. Kalau kawan dia pandai, dia tumpang sedut ilmu kawan dia. Kalau kawan dia paling cun, dia pun tumpang cun jugak. Kalau kawan dia kaki berjalan, boleh ajak jalan2 nanti.

   Kalau aku. Aku tak tahu kenapa orang berkawan dengan aku. Tapi apa yang aku lihat bila dia sorang2 takde kawan baru cari aku. Bila dia jumpa kawan lain, terus tinggalkan aku macam tu je. Sebelum ni kalau nak kemana-mana, nak makan sama2 ke, minta tolong teman ke dia mesti bagi tahu. Siap miss call lagi kalau aku tak balas message dia. Sanggup tunggu lagi tu kalau aku lambat. Tapi sekarang aku dengar dari mulut orang pasal dia. Bila dia takde orang nak teman ke, ada masalah ke, baru nak cari aku. Hmm... Aku bukan berkira tapi kenapa dulu2 dia mahu rapat2 dengan aku dan sekarang tinggalkan aku macam tu je. Aku tahu aku tak punya apa2 pun yang istimewa. Tak kaya, tak lawa, tak berilmu sangat pun. So diorang pun nak berkawan pun ikut mood diorang. Ape... ingat aku ni kucing ke? Bila rasa nak belai, dibelai-belai kucing tu. Tapi bila rasa benci, dibuang kucing macam tu je.

   Bagi aku. Aku berkawan kerana Allah. Aku tak pandang pun korang cantik ke, pandai ke, kaya ke, entah pape keistimewaan korang. Kerana semua keistimewaan tu datang dari Allah. Kiranya kalau korang ada kelebihan tu adalah sebahagian pemberian Allah kepada kawan2ku. Korang pun manusia juga sama macam aku. Korang memang selayaknya dilayan dengan baik sebab masing2 mempunyai perasaan. Aku ikhlas kawan dengan korang. Tu kadang2 aku tak berkira nak berkenalan dengan sesiapa pun (cuma dengan lelaki ada batas). Dengan senior, junior, budak2. Semua aku nak kenal. Semua orang aku cuba berbuat baik selagi mampu. Tapi tak semua mahu berkenalan dengan aku, mengenali aku. Kadang2 aku rasa aku syok sendiri berkawan dengan orang. Ada juga segelintir hamba Allah lebih memandang pada rupa untuk berkawan. Apa boleh buat. Itukan sebahagian dari hak individu.

   Terima kasih buat sahabat yang banyak menolong aku, menemani aku, melayan aku, menasihati aku, mengajak aku kearah kebaikan, bersabar dengan karenah aku sepanjang kita berkawan. Seronok dapat berkenalan dengan sahabat2 ini. Mereka tak pandang pun aku siapa. Cuma mereka tahu siapa aku. Semoga ukhwah ini kekal sampai bila2... Amin...

Tengah2 mengelamun terfikir pulak...
Madam cakap apa kat kelas tadi... 
Adui...
Tak focus lagi dalam kelas.....

Wednesday, May 25, 2011

Sahabat nabi - Bilal Bin Rabah

Apa yang kita mesti tahu tentang salah seorang sahabat nabi ini iaitu Bilal bin Rabah.

  1. Beliau seorang Habsyi dan berkulit hitam.
  2. Beliau adalah muazzin Rasulullah. Muazzin pertama bagi Rasulullah dan Islam.
  3. Sebelum itu beliau seorang budak yang disiksa oleh tuannya dengan batu besar di tengah terik panas supaya meninggalkan Islam.
  4. Namun beliau menjawab, "Ahad ( Allah Maha Esa). Ahad (Allah Maha Esa).
  5. Sebelum beliau menjadi muslim, beliau hanya seorang budak belian yang mengembala unta tuannya dengan upah beberapa butir kurma.
Serba sedikit kisah Bilal ketika beliau baru memeluk Islam.

   Sebelum Bilal memeluk Islam, dia adalah seorang hamba kepada Umayah bin Khalaf. Umayah bin Khalaf merupakan tokoh utama bani Jumah. Kerja Bilal ialah mengembala unta tuannya Umayah. Bilal mula tertarik dengan islam kerana kagum dengan sifat Rasulullah iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Rasulullah seorang yang jujur, selalu menepati janji, peribadi mulia, berhati bersih dan cerdas. Suatu hari Bilal terbuka hatinya untuk memeluk Islam lalu berjumpa dengan Rasulullah untuk mengucap Syahadah.  

   Berita keislaman Bilal sampai ke telinga Umayah. Berita itu memberi satu tamparan hebat buat Umayah kerana membenarkan budak suruhannya memeluk Islam. Apabila Umayah berjumpa dengan Bilal, Umayah terus menyiksa Bilal. Bilal di baringkan di padang pasir yang panas lalu ditindihkan dengan batu besar yang juga panas. Mereka tidak akan berhenti menyiksa Bilal selagi tidak mengaku yang Lata dan Uzza adalah tuhan. Tetapi dengan cahaya keimanan yang kuat, Bilal tetap mempertahankan Allah. 
Dibibirnya terkumat-kamit menyebut, "Ahad...Ahad..."

   Bila tiba waktu petang pula, batu yang ditindih diatas badan Bilal diangkat kemudian Bilal diikat ditiang kayu lalu menyuruh anak-anak kecil melemparkan batu kearah Bilal. 
Tetapi Bilal tetap menyebut kalimah." Ahad... Ahad..."

   Di malam hari, mereka memberi tawaran kepada Bilal. "Jika kamu mengatakan baik terhadap tuhan Lata dan Uzza, kami akan lepaskan kamu". Bilal mengeleng kepala dan menyebut,"Ahad...Ahad..." Lalu mereka memukul Bilal. 

Lihatlah saudara dan saudari, betapa tinggi keimanan Bilal. Walaupun disiksa seperti itu tetapi dia tetap dengan pendiriannya yang ALLAH ITU ESA. Marilah kita mencontoni keteguhan Bilal dalam menegakkan syariat Islam. 




Lain-lain info pasal Bilal sila ke blog ini : http://yanty82.blogspot.com/

Monday, May 23, 2011

Onlinelinkscan.com

Siapa sangka blog ada virus / malware. Tahu tak malware tu apa?
Hasil pencarian oleh En. Google,
Malware, short for malicious software, consists of programming (code, scripts, active content, and other software) designed to disrupt or deny operation, gather information that leads to loss of privacy or exploitation, gain unauthorized access to system resources, and other abusive behavior. The expression is a general term used by computer professionals to mean a variety of forms of hostile, intrusive, or annoying software or program code.
Rasa2 blog korang ada malware tak?
Baik korang check. Kesian reader, nak baca blog tapi kena serang dengan malware.
Tapi bagi penguna Google Chrome, korang ada kelebihan. Google chrome dapat detect malware yang ada kat blog. Kira selamat la korang kalau blogwalking pakai Google Chrome.

Macam ni rupa page bila Google Chrome dapat detect Malware kat blog
Double Click untuk besarkan image.
Untuk langkah lebih baik, better korang scan blog korang. Bila blog korang dah ada malware, susah reader nak baca blog korang. Membantutkan hasrat reader untuk berkunjung ke blog anda. Kunjungi  http://onlinelinkscan.com/  untuk scan dan membasmi malware di blog anda. (macam iklan racun perosak pulak)

Keburukan tidur terlalu lewat dan bangun lambat!

"JANGAN SELALU TIDUR LAMBAT!". Nak tahu KENAPA?
Tidur yang nyenyak dan sempurna sangat penting. Jika kita tidak tidur dengan baik, racun dalam tubuh kita akan terkumpul dan ini akan mempengaruhi tahap kesihatan serta emosi kita.

Punca utama kerosakan hati adalah:
  1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama
  2. Tidak buang air kecil di pagi hari.
  3. Terlalu banyak makan.
  4. Tidak mengambil sarapan.
  5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.
  6. Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.
  7. Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
  8. Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.
Kita harus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastika tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Kerana ....
Fahami bagaimana tubuh kita berfungsi:

Malam (9pm - 11pm): adalah masa untuk menyahkan/membuang toxic chemicals (de- toxification) yang tidak diperlukan dari sistem antibodi (lymph nodes). Dalam waktu ini kita seharusnya dalam keadaan tenang dan suasara yang relaks seperti mendengar musik. Jika seorang surirumah dalam ketika ini masih menjalankan aktiviti hariannya seperti mencuci pinggan atau mengawasi anak-anak membuat kerja rumah, ini akan memberikan kesan negatif pada kesihatannya.

Malam di (11pm-1am): Proses de-toxification dalam hati, dan secara idealnya harus dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (1am - 3am): proses de-toxification di bahagian hempedu, idealnya juga dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (3am - 5am): proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yang sedang mengalammi batuk, ketika ini anda akan mengalami batuk yang sangat kuat. Memandangkan proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan, kita tidak perlu mengambil ubat batuk ketika ini kerana ianya akan memnganggu proses pembuangan toksin tersebut.

Awal pagi (5am - 7am): proses de-toxification di bahagian usus besar, anda harus mengosongkan usus.
Pagi (7am - 9am): Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada masa ini. Kepada mereka yang sedang sakit, sarapan harus lebih awal iaitu sebelum pukul 6:30 pagi. Makan pagi sebelum 7:30am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas. Mereka yang tidak sarapan, mereka harus mengubah kebiasaan mereka. Namun jika anda terlewat mengambil sarapan sehingga pukul 9am-10am sekalipun, itu masih lebih bagus daripada tidak bersarapan sama sekali. Tidur lewat dan bangun terlalu lambat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak diperlukan dalam tubuh.

Tengah malam sampai 4am juga adalah waktu untuk sumsum tulang menghasilkan darah.
Oleh kerana itu, dapatkan tidur yang sempurna dan jangan tidur terlalu lewat.

Sumber : Facebook

Nak ke tak?

Dah lama aku terfikir persoalan ni. Nak tukar mahallah ke tak? Bila aku duduk kat sumayyah, rasa nak tukar pula. Hmm...

Kebaikan yang aku dapat kalau tukar mahallah.
  1. Dapat satu bilik dengan kawan lama.
  2. Dapat pergi taalim, program sama2.
  3. Dapat bergurau senda macam dulu masa asasi.
  4. Dapat menimbulkan rasa iri hati melihat kawan study. Bila tengok diorang study, aku pun nak study.
  5. Senang nak buat group discussion sebab majoriti student ECONS kat sumayyah.
Kebaikan yang aku dapat kalau aku tak tukar mahallah
  1. Kelas dekat, masjid dekat, library dekat, semua benda dekat kecuali musolla engin.
  2. Mendapat 100% privacy kerana budak bilik senior.
  3. Aku menjadi seorang yang suka keluar dari duduk dalam bilik.
  4. Bergaul dengan orang yang tak kenal tapi tak boleh rapat sebab diorang dah ada geng.
  5. Menjadi orang yang tak banyak cakap dan senyap.
  6. Membuatkan aku lebih leka dengan laptop aku.
Ini senarai kelebihan yang aku dapat sama ada nak tukar mahallah atau tak nak tukar. Kalau aku tukar, aku akan dapat balik kawan aku. Kembali macam dulu2 masa asasi. Kalau aku tak tukar, aku senang nak kemana-mana dan jarang duduk dalam bilik. Aku suka dua-dua. Tamak haloba betul. Asyik tompang bilik kawan siape tak segan. Nak tukar... Hmm...

Sunday, May 22, 2011

Main chest online...

   Korang suka main chest? Kini anda boleh bermain diblog / dilaman web secara percuma. Anda hanya perlu beberapa minit saja untuk bermain.




Seronok tak?
Nak letak kat blog korang. Senang sahaja.
Pergi ke laman ini ---> http://www.shredderchess.com/
Pastu pilih saiz papan chess yang korang nak. 
Selamat mencuba...

Saturday, May 21, 2011

AKU TIDAK SOLAT...TETAPI AKU TETAP BERJAYA...

Itu adalah istidraj...Apa itu ISTIDRAJ???


Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu istidraj?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab,

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.

Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula.

Sources : Facebook


Thursday, May 19, 2011

Kematian yang pasti...

   Salam takziah buat arwah adik bapak saya yang baru meninggal selasa lepas. Arwah meninggal kerana excident. Kami sekeluarga masih tidak percaya dan merasa seperti dalam mimpi. Arwah memang kuat berfacebook. Habis  semua anak sedara disakat difacebook setiap hari sepanjang hayatnya. Aku pun tak percaya. Dapat tahu berita pun dari adik aku kat facebook. Mulanya adik aku cakap dia excident. Tak lama kemuadian dia cakap pakcik aku dah tak ada. Mula2 aku rasa sebak dan tak percaya. Arwah baru je update status dia kat facebook. Kata2 terakhir dia, Vroooommmm, on the way nak balik Putrajaya...

   Sebenarnya, pakcik aku baru sahaja berkahwin. Tak sampai setahun pun. Isteri dia orang Pekan dan berkerja kat sana. Pakcik aku pula tinggal kat Putrajaya dan kerja kat sana. Jadi setiap minggu dia ulang alik dari Putrajaya ke Pekan semata-mata nak jumpa isteri dia. Lepas balik jumpa isteri dia, dia mesti datang rumah bapak aku dulu sebelum balik rumah sewa dia. Sekarang isteri dia tengah sarat mengadung anak sulung. Mula2 dia naik bas ke Pekan. Tapi tak lama tu dia naik motor pula ke Pekan. Sudah takdir Allah, dia pergi selamanya. Dia excident dalam perjalanan pulang ke Putrajaya.

   Aku sedih. Aku dah anggap arwah macam abang aku sendiri. Aku anak sulung tak ada abang. Arwah selalu mengambil  berat. Kadang2 tanya macam mana study. Kadang2 tanya dah ada pakwe ke. Arwah tak faham. Aku tak pandai nak rapat dengan lelaki. Agaknya muka aku bengis macam singa sebab tu diorang tak mau tegur aku. Kawan lelaki yang rapat dengan aku cuma bapak, adik lelaki aku dengan arwah. Aku belajar dan mengenali sikap lelaki melalui diorang. Aku masih ingat kata2 arwah. Waktu tu aku balik kampung sebab cuti raya. Masa tu aku baru masuk asasi. Arwah  pesan kat aku.
Kalau nak berkawan dengan lelaki kena hati2 sikit. Lelaki nak perempuan sebab nak puaskan nafsu dia. Tetapi perempuan nak lelaki sebab hati. Perempuan mudah memberi hati kat lelaki yang dia suka padahal lelaki tu cuma nak main je. Kalau betul lelaki tu serius nak kat perempuan tu dia mesti jumpa keluarga perempuan dulu. Dia tak akan buat sewenang-wenangnya kat perempuan yang dia suka. 
   Pakcik aku faham yang bapak aku memang tak bagi aku berkawan dengan lelaki. Datuk aku pun dah bagi amaran keras kat masa aku baru habis darjah 6. Dia galakkan aku untuk berkawan dengan lelaki untuk pengalaman sahaja. Tetapi aku pilih untuk berkawan dengan pakcik, bapak dengan adik lelaki aku. Mereka juga lelaki.

   Aku berterima kasih kat dia. Bukan kerana dia jual laptop kat bapak aku, aku mungkin tak mempunyai laptop sekarang. Aku mungkin buta IT. Aku mungkin susah nak buat assignment. Laptop ni banyak berjasa kat bapak aku dan aku. Walaupun laptop ini sudah berusia tapi masih berfungsi dengan baik. Aku akan jaga laptop ini sebaik-baiknya kerana keluarga aku bukan orang senang. Kalau rosak laptop ini, aku mungkin sukar untuk mencari penganti laptop kerana kurang pulus.

   Banyak gila kenangan keluarga aku dengan arwah. Masa ronda2 kat kawasan bandar, ternampak KFC dengan kedai kek. Aku tetiba teringat pakcik aku pernah kerja kat KFC. Bapak aku pernah hantar dia kerja kat sana sebelum kerja kat Putrajaya. Yang paling aku ingat dia cerita pasal ayam yang tak habis dijual kat KFC. Masa tu aku kusyuk gila mendengar cerita dia. Kat kedai kek pulak teringat dia tengah tunggu bapak aku sampai untuk ambil kek kahwin dia. Kiranya tolong dia hantar kek ke rumah embah sebab dia naik motor. Takut hancur pula kek.

   Bila kat perhentian tol Gombak teringat dulu2 pakcik aku pernah tumpang naik kereta sama2 nak balik kampung. Pastu berhenti kat Gombak untuk makan mi goreng udang yang mak aku masak. Masa tu best sangat. Bila tengok rumah embah teringat waktu dia kahwin, waktu dia terbujur kaku selepas excident. Bila balik rumah teringat dia pernah menumpang kat rumah masa dia mula2 datang KL. Banyak gila kenangan aku dengan pakcik aku. Tambah lagi sikap dia suka like wall post, link, gambar kat facebook. Rasa dia masih ada walaupun hakikatnya dia sudah tiada.

Semoga roh arwah ditempatkan disisi orang yang soleh dan dicucuri rahmat dari-Nya. Dan tidak lupa supaya isteri dia tabah menghadapi dugaan ini dan selamat melahirkan anak sulung dia tak lama lagi. Mari kita berdoa demi kesejahteraan mereka.

~Al-Fatihah~

Monday, May 16, 2011

Asmaul Husna

Mari kita mengenal Allah melalui nama2Nya yang indah..


Boleh double click untuk melihat lebih jelas.

sumber : http://www.angelfire.com/

Sunday, May 15, 2011

Panas...

   Dasyat yek aku. Aku ni memang cepat naik angin ek. Kesian kat kawan2 aku. Aku tak bermaksud nak tinggikan suara. Kalau dilihat dari mata kasar kelihatan nada dan cara aku cakap macam orang marah. Tapi aku tak marah. Aku rasa cara aku cakap biasa je. Hari tu pun sama. Aku ternaikkan suara kat mak aku masa mak telefon aku. Huhu. Maap... Aku tak marah tapi kadang2 kala cara aku cakap dan nada macam orang marah. Bila la aku nak jadi budak baik ni. Selalu terlupa. Lepas dah buat baru perasan. Aku selalu buat kat kawan rapat aku, kat mak aku. Aku bukan saja2 nak marah. Aku bukan jenis senang naik angin. Tapi sekali aku naik angin memang dashyat korang kena. Yang selalu kena penangan aku adik2 aku. Diorang nakal. Saje nak test power aku. Orang cakap sekali buat tak tahu je. Bila dah banyak kali cakap sampai berbuih mulut baru nak buat. Benda yang ditegur bukan benda baru. Hmm... Lama2 terbiasa pulak cakap dengan nada tinggi. Aku rasa satu taman boleh dengar aku menjerit kat rumah.

  Kalau korang layan aku dengan baik korang akan nampak aku akan layan sehabis baik punya. Sampai korang rimas dengan aku. Tapi sekali korang buat benda aku tak suka dan memberi layanan yang buruk kat aku, korang akan lihat aku akan jadi budak paling jahat pernah korang lihat. Aku tak suka kalau orang mempergunakan kebaikan aku hanya untuk kepentingan diri korang. Tambah lagi kalau korang tipu aku dan mungkir janji dengan aku. Aku ni jenis on time person. Sekali korang tipu jatuh reputasi korang dimata aku. Selalu terkena. Hmm... Ape... Ingat budak baik selalu baik macam malaikat ke. Kena ingat budak baik ni boleh jadi jahat sebab budak ni manusia jugak.

kom sema-ri-ga (The three bear)





Kom sema-ri-ga (the three bear)

Saengil Chukha Hamnida







        Selamat Hari Jadi dalam bahasa korea.

Cara buat pensel



Tak sangka macam tu cara dia buat pensel. 
Selama ini tahu guna je.
Pensel mahal tu. Staedtler tu...
Selamat menonton...

Raining...







Dengan rahmat Allah... 
akhirnya hujan turun... 
hujan turun dengan lebat membasahi bumi yang panas dan kering... 
Subhanaallah... 
dari suhu yang panas kini bertukar menjadi sejuk dan nyaman..
Alangkah indah kuasaNya...

Perak... Tumpah darah bapak aku..

   Tadi ada kenduri kawin belah bapak aku punya keluarga kat Perak. Yang kawinnya anak kepada adik embah aku. Kiranya dia pangkat pakcik aka paman la bagi aku. Best juga pergi kenduri kawin. Lauk kenduri pun best. Biasanya orang bandar kawin mesti nasi minyak, rendang, acar buah dan ayam goreng. Tapi yang specialnya kat kenduri tadi ada lauk best. Aku tak pernah jumpa lauk macam tu. Nasi minyak memang wajib tapi berlaukkan ayam panggang, daging kari, pajeri nenas, kulit lembu masak taucu dengan pisang salai. Aku ingat yang masak taucu tu perut lembu tapi rupanya kulit lembu. Tak pernah dalam hidup aku makan kulit lembu wey. Tapi sedap. Kalau korang dapat tahu tu kulit lembu korang makan tak? Kalau aku, aku telan je. Selagi tak haram dimakan aku still makan walau sepelik mana makanan tu. Suke sangat. Cuma bila dicampur semua lauk tu terus rasa panas. Dah pergi kenduri orang jawa. Makanan panas dan pedas memang sinonim.

   Lepas makan pergi lepak ngan family aku. Embah aku pun datang juga. Paman ngan bibik pun datang juga tapi tak semua yang datang. Bapak aku la paling excited. Sebab dia membesar kat Perak sebelum berpindah ke Pahang untuk mengubah taraf hidup keluarga. Masuk2 je kawasan Langkap terus dia tunjuk mana rumah adik2 dan kakak2 embah. Hampir satu kampung sedara aku. Penat nak selidik tu anak siape, cucu siape, cicit siape. Bapak aku cerita kisah zaman dia kanak2, zaman dia tengah sambung belajar. Orang dulu2 susah hidupnya. Tengah dia cerita tu sekurang-kurang aku kenal dan tahu juga asal usul aku. Aku dapat tahu yang embah lanang ngan embah bedok dulu rupanya berjiran. Rumah mereka dekat sangat. Jodoh pun dekat. Macam bapak aku dengan mak aku. Rumah bapak aku cuma depan rumah mak aku kat Pahang.

Rumah embah lanang yg masih kekal hingga hari ini.

   Bila tengok rumah tu, teringat kata seorang makcik tu. Aku tak ingat nama dia dapi dia ingat nama aku. Segannye. Dia ingat aku suka main lompat2 katil kat rumah tu masa aku kecil. Nak tergelak kejap. Terfikir aku pernah main lompat2 ke kat sana. Nakal betul. Aku dikira famouse jugak la sebab aku anak sulung dan bapak aku juga anak sulung. Bapak aku dah menetap lama kat sana sejak dia bayi dan selalu jenguk rumah sedara setiap cuti penggal dari sekolah menengah sampai masuk universiti. Bapak aku kira terkenal juga kat kampung tu. Dah bapaknye terkenal aku sekali tumpang terkenal. Rumah tu masih kuat dan kukuh lagi tau. Dari cerita kakak embah,rumah tu sejak dari embah lanang kecik. Hampir 50 tahun jugak la usia dia. Kayu dia masih kuat dan tak dimakan anai2.

   Kelemahan utama aku. Walaupun bapak aku asal Jawa tapi aku tak reti dan tak paham bahasa jawa. Bila kaum kerabat dia berjumpa je habis keluar Jawa dia. Aku terpingga-pingga jap. Tak faham apa yang diorang cakap. Tadi tengah2 duduk dekat khemah lepas makan kenduri, terdengar lagu kawin dalam bahasa Jawa. Paman aku jeling2 sambil senyum2 kat aku. Diorang saje je. Yela aku tak faham ape benda maksud lagu tu. Adik aku tak habis2 gelak sorang2 bila dengar lagu tu. Aku dalam diam pun gelak sorang2 juga.. Hmm...

Stressful Cat




This cat faced difficult problem. He keep thinking his problem even during sleep.

The moral of story :
Don't think too much with your problem. Everybody that living in the earth faced problem. If you think you got very huge problem but remember there has sort of people got extremely huge problem than you. Think the solution and don't repeat same mistake. Every mistake that we do, it will create some problem soon. 

Saturday, May 14, 2011

All about cake...

   Few days ago I got cake from my beloved friend. It look nice and delicious.




Don't know why I'm uploaded these photo. It look nice.

Sunday, May 08, 2011

Registration Short Sem...

   Alhamdulillah. Berjaya juga dapat short sem. Subject dah tambah, bilik pun dapat. Nasib baik datang awal. Tapi kesian kat kerani tu. Aku ni memang la. Dah kali ke-2 cari pasal dengan kerani. Agak2 kerani tu ingat aku lagi tak. Dulu2 aku tersalah bagi no bilik kat kerani sebab plug bilik rosak. Jadi dia hantar pekerja untuk betulkan plug. Kesian pekerja tu salah datang bilik. Adui... =_=''' Hari ni aku dah la salah bagi no matrik + tak print confirmation slip. Nasib baik mood dia baik hari ni. Kalau tak aku mesti dah kena sembur tadi. Ada juga dia perli aku baru cuti sebulan dah lupa no matrik. Kerani lain kat dalam office tu pun perli aku juga. Dia cakap buat masalah je dalam nada yang baik. Hmm... Lain kali jangan buat lagi dan lagi.

Apa pengajaran yang aku dapat hari ini..
1- Kalau dah sah2 korang tak dapat short sem tapi tetiba dapat add subject masa prereg lepas result exam keluar pastikan sebelum nak minta bilik kosong kat mahallah bawa matrik kad dan confirmation slip. Confirmation slip tu sangat diperlukan sebagai bukti awak memang dapat subject masa short sem. Kalau tak nak bawak boleh je tapi buat mood kerani tu berangin habisla korang.

2- Kalau dah sah2 korang tak dapat short sem, tak dapat add subject masa prereg lepas result exam keluar dan berhasrat nak add manual, korang still lagi boleh minta bilik kosong. Tetapi atas budi bicara kerani mahallah tu. Tadi ada kakak tu minta, kerani tu bagi bilik transit / usrah room. Tak tahu transit / usrah room tu ape? Click disini. Lepas korang dapat add subject secara manual korang kena hantar confirmation slip kat kerani tu.

3- Kalau korang sah2 dapat short sem better korang bawak matrik kad dan pre-registration slip.

Moga2 bilik yang aku dapat sekarang memang bilik aku. Dah siap kemas. Takut pula mahallah office call cakap dia tersalah bagi bilik. Minta2 di jauhkan. Amin... Sekarang aku nak membalas dendam atas penurunan result aku sem lepas. Siapla ko MAF dan UNGS.

Saturday, May 07, 2011

Sehari bersama Super Junior. Part 2

Super Junior M : Perfection



Lyrics : 
[Eunhyuk] Ta mi zhu wo shi xian
Ta mi zhu wo shi xian
[Siwon] Zai ai qing li de bao zang bei wo fa xian
Ni jiu shi wo xun zhao de xi shi bao bei
[Kyuhyun] Ni jiu bu duan de zai jiao fan wo shi jie
Lian bing kuai yu jian ni dou ran qi huo yan

[Henry] Tai guo xin ji bu dui
[Eunhyuk] Yong li ai hui sui
[Henry] Tai guo huan man bu dui Wo sui ni jin huo tui

[Donghae] Oh tai wan mei, Ni yan li wo chu xian
Oh bu rang shui Ti wo zai ni shen bian woahh~
[Zhoumi] ni de mei yan Ni de ce lian Ni de jing jian Ni de wu mei
ni de yi qie Cong tou dao wei Wo yi lun xian

[Kyuhyun] Wo de xin bian cheng le kou dai de yi mian
Just for you bu ting de gei bu ting de gei
[Ryeowook] Zhe yang zi ai ni dao di shi dui bu dui
Wo yi bian mi huo yi bian du zi mi lian

[Sungmin] Tai guo xin ji bu dui
[Eunhyuk] Yong li ai hui sui
[Sungmin] Tai guo huan man bu duo
[Eunhyuk] Wo sui ni jin huo tui

[Kyuhyun] Oh tai wan mei, Ni yan li wo chu xian
Oh bu rang shui, Ti wo zai ni shen bian woahh~
[Henry] ni de mei yan, Ni de ce lian, Ni de jing jian, Ni de wu mei
ni de yi qie, Cong tou dao wei, Wo yi lun xian

[Kyuhyun] Wo tai wan mei ~ Wo bu rang shui ~ Wo tai wan mei~
[Zhoumi] Mei yi ci jin ye shen mai dou jiu dou ji de ta,
zai wo quan shen kuang diao bu yao jian~~

[CHORUS] Yi zhi tiao Yi zhi tiao Xiang zhe ni Yi zhi tiao Yi zhi tiao Xi huan ni
Yi zhi tiao Yi zhi tiao Dou shi ni Yi zhi tiao Yi zhi tiao Wo ai ni
Yi zhi tiao Yi zhi tiao Yi zhi tiao Yi zhi tiao

[Sungmin] Tai guo xin ji bu dui
[Ryeowook]Yong li ai hui sui
[Sungmin] Tai guo huan man bu dui
[Ryeowook] Wo sui ni jin huo tui

[Siwon] Oh tai wan mei, Ni yan li wo chu xian
Oh bu rang shui Ti wo zai ni shen bian woahh~
[Kyuhyun] ni de mei yan Ni de ce lian Ni de jing jian Ni de wu mei
ni de yi qie Cong tou dao wei Wo yi lun xian

[Eunhyuk] Bob the music let it hit go down
To the floor let we break it down
Let me ill
Let me show you all the bling bling
Oh let me kiss kiss baby dance with me

[Henry] Boom Boom Boom Can i get another
Clap Clap Clap Listen girl
Shake your body Move your body Kick your feet up
Imma move to the groove Baby imma go down

Yao bu ting xiang wo Yao bu ting ai wo
Yao bu ting xiang wo Yao bu ting xiang wo
Yao bu ting ai wo Yao bu ting xiang wo
Yao bu ting ai wo

English Translation

[Eunhyuk] She caught my attention
She caught my attention
[Siwon] I found the treasure in love
And you the treasure that I am searching for
[Kyuhyun] You keep stirring my world
Even the ice will burn if it meets you

[Henry] It is not right to be too urgent
[Eunhyuk] and if you push too hard the love will be broken
[Henry] It is not right to be too urgent
[Eunhyuk] I back off with my heart

[Donghae] Oh too perfect, I appear in your eyes
I will not let anyone else stay with you instead of me woahh~
[Zhoumi] Your brows and eyes,your side face, your neck, your charm
Your everything from head to toe, I have already fallen for you

[Kyuhyun] My heart has become one side of the pocket
Just for you, continuously giving and giving (this love)
[Ryeowook] Is it right love you like this? I wonder that and
become more and more infatuated with you at the same time

[Sungmin] It is not right be too urgent
[Eunhyuk] and if you push too hard the love will broken
[Sungmin] It is not right to be too slow
[Eunhyuk] I back off with my heart

[Kyuhyun] Oh too perfect, I appear in your eyes
I will not let anyone else stay with you instead of me woahh~
[Henry] Your brows and eyes,your side face, your neck, your charm
Your everything from head to toe, I have already fallen for you

[Kyuhyun] Oh too perfect ~ Oh (I) will not let anyone ~ Oh too perfect~
[Zhoumi] Every night how deep that I remember her,
there’s something rushing in my whole body and can’t be reduced~~

[CHORUS] Keep on dancing, Keep on dancing I want to see you
Keep on dancing, Keep on dancing I like you
Keep on dancing, Keep on dancing It is all about you
Keep on dancing, Keep on dancing I love you
Keep dancing (4x)

[Sungmin] It is not right to be too slow
[Ryeowook]and if you push too hard the love will be broken
[Sungmin] It is not right to be too slow
[Ryeowook] I back off my heart

[Siwon] Oh too perfect, appear in your eyes
I will not let anyone else stay with you instead of me woahh~
[Kyuhyun] Your brows and eyes,your side face, your neck, your charm
Your everything from head to toe, I have already fallen for you

[Eunhyuk] Bob the music let it hit go down
To the floor let we break it down
Let me ill
Let me show you all the bling bling
Oh let me kiss kiss baby dance with me

[Henry] Boom Boom Boom Can i get another
Clap Clap Clap Listen girl
Shake your body Move your body Kick your feet up
Imma move to the groove Baby imma go down

Keep on dancing, Keep on dancing I want to see you
Keep on dancing, Keep on dancing I like you
Keep on dancing, Keep on dancing It is all about you
Keep on dancing, Keep on dancing I love you
Keep dancing (4x)

Microsoft Word Shortcut

Shortcut KeysDescription
Ctrl + 0Adds or removes 6pts of spacing before a paragraph.
Ctrl + ASelect all contents of the page.
Ctrl + BBold highlighted selection.
Ctrl + CCopy selected text.
Ctrl + EAligns the line or selected text to the center of the screen.
Ctrl + FOpen find box.
Ctrl + IItalic highlighted selection.
Ctrl + JAligns the selected text or line to justify the screen.
Ctrl + KInsert link.
Ctrl + LAligns the line or selected text to the left of the screen.
Ctrl + MIndent the paragraph.
Ctrl + POpen the print window.
Ctrl + RAligns the line or selected text to the right of the screen.
Ctrl + TCreate a hanging indent.
Ctrl + UUnderline highlighted selection.
Ctrl + VPaste.
Ctrl + XCut selected text.
Ctrl + YRedo the last action performed.
Ctrl + ZUndo last action.
Ctrl + Shift + FChange the font.
Ctrl + Shift + >Increase selected font +1pts up to 12pt and then increases font +2pts.
Ctrl + ]Increase selected font +1pts.
Ctrl + Shift + <Decrease selected font -1pts if 12pt or lower, if above 12 decreases font by +2pt.
Ctrl + [Decrease selected font -1pts.
Ctrl + / + cInsert a cent sign (¢).
Ctrl + ' + <char>Insert a character with an accent (grave) mark, where <char> is the character you want. For example, if you wanted an accented รจ you would use Ctrl + ' + e as your shortcut key. To reverse the accent mark use the opposite accent mark, often on the tilde key.
Ctrl + Shift + *View or hide non printing characters.
Ctrl + <left arrow>Moves one word to the left.
Ctrl + <right arrow>Moves one word to the right.
Ctrl + <up arrow>Moves to the beginning of the line or paragraph.
Ctrl + <down arrow>Moves to the end of the paragraph.
Ctrl + DelDeletes word to right of cursor.
Ctrl + BackspaceDeletes word to left of cursor.
Ctrl + EndMoves the cursor to the end of the document.
Ctrl + HomeMoves the cursor to the beginning of the document.
Ctrl + SpacebarReset highlighted text to the default font.
Ctrl + 1Single-space lines.
Ctrl + 2Double-space lines.
Ctrl + 51.5-line spacing.
Ctrl + Alt + 1Changes text to heading 1.
Ctrl + Alt + 2Changes text to heading 2.
Ctrl + Alt + 3Changes text to heading 3.
Alt + Ctrl + F2Open new document.
Ctrl + F1Open the Task Pane.
Ctrl + F2Display the print preview.
Ctrl + Shift + >Increases the highlighted text size by one.
Ctrl + Shift + <Decreases the highlighted text size by one.
Ctrl + Shift + F6Opens to another open Microsoft Word document.
Ctrl + Shift + F12Prints the document.
F1Open Help.
F4Repeat the last action performed (Word 2000+)
F5Open the find, replace, and go to window in Microsoft Word.
F7Spellcheck and grammar check selected text or document.
F12Save as.
Shift + F3Change the text in Microsoft Word from uppercase tolowercase or a capital letter at the beginning of every word.
Shift + F7Runs a Thesaurus check on the word highlighted.
Shift + F12Save.
Shift + EnterCreate a soft break instead of a new paragraph.
Shift + InsertPaste.
Shift + Alt + DInsert the current date.
Shift + Alt + TInsert the current time.


Shortcut by using mouse.
Mouse shortcutsDescription
Click, hold, and dragSelects text from where you click and hold to the point you drag and let go.
Double-clickIf double-click a word, selects the complete word.
Double-clickDouble-clicking on the left, center, or right of a blank line will make the alignment of the text left, center, or right aligned.
Double-clickDouble-clicking anywhere after text on a line will set a tab stop.
Triple-clickSelects the line or paragraph of the text the mouse triple-clicked.
Ctrl + Mouse wheelZooms in and out of document.


Computer Keyboard Shortcut for PC

Shortcut KeysDescription
Alt + FFile menu options in current program.
Alt + EEdit options in current program
F1Universal Help in almost every Windows program.
Ctrl + ASelect all text.
Ctrl + XCut selected item.
Shift + DelCut selected item.
Ctrl + CCopy selected item.
Ctrl + InsCopy selected item
Ctrl + VPaste
Shift + InsPaste
HomeGoes to beginning of current line.
Ctrl + HomeGoes to beginning of document.
EndGoes to end of current line.
Ctrl + EndGoes to end of document.
Shift + HomeHighlights from current position to beginning of line.
Shift + EndHighlights from current position to end of line.
Ctrl + Left arrowMoves one word to the left at a time.
Ctrl + Right arrowMoves one word to the right at a time.


Sources : http://www.computerhope.com/

Akhirnya.... Short Semester

   GEMBIRANYA. Aku dah dapat add 2 subject. Memang melayakkan aku untuk masuk semester pendek. Wah tak sabarnya. Kelas aku cuma hari selasa dengan khamis je. Hari2 lain takde kelas. Aku boleh balik rumah hari Jumaat pastu balik UIA hari Isnin. Setiap minggu pun takpe. Pokai aku. Tapi aku ada buat kerja jahat. Tak baik betul la aku ni. Sebelum ni aku ada add manual MIS. Sebelum cuti semester lagi. Aku buat macam tu sebab aku takut aku memang tak boleh buat short semester. Kawan kepada kawan ex-dormate aku cakap kalau da dapat MIS tu seeloknye jangan didrop subjectnye. Aku pun follow jela.

   Tapi disaat prereg lagi sekali, banyaknye kosong. Wey banyak kelas kosong. Hari tu dia buka ciput je kelas. Tadi banyak gila kosong. Pada mulanya aku add satu je subject. Kawan aku duk promosi suruh aku amik MAF. Aku duk mikir2. Aku da amik MIS. Short sem cuma boleh amik 2 subject sahaja. Maximum. Aku tetapkan pendirian aku yang aku tak mahu drop MIS dan add MAF. Lama2 aku teringat seorang kawan ni yang berhasrat nak amik short sem tapi tak kesampaian. Sama kes dengan aku la. Aku SMS dia. Ada banyak kelas kosong. Dia pun add cepat2. Dia call aku pujuk aku amik MAF juga. Hmm.. Aku ni lemah sikit bab mujuk memujuk ni. Memang cepat termakan dengan pujukan. Sebab tu aku benci salesman. Aku pun try la add MAF. Sebelum add MAF aku kena drop MIS sebab class clash masa. Dah drop MIS add pula MAF. Tengah2 add tak boleh pula nak add MAF. Habisla. Aku baru bersuka ria dapat add 2 subject. Ni tinggal satu je. Aku geram. Aku buka browser lain try add banyak2 kali. Dah banyak kali aku cuba yes aku dapat. Tapi terfikir pula tempat siapa yang aku amik. Hehe... Saya telah mencuri tempat orang lain. Inilah situasi sebenar waktu prereg. Rasa bersalah sebab drop MIS dan ambil tempat orang lain untuk subject MAF. Aku gembira sebab aku dapat MAF. MIS tu subject untuk budak yang dah confirm masuk Bachelor Accounting. Kalau andai kata aku tak dapat nak masuk department accounting, sia-sia aku belajar MIS. So aku happy sekarang. Next problem ialah bilik. Harap2 ada bilik kosong untuk aku... Huhu

   Aku pelik. Kenapa tak ada sorang pun senior cakap yang kalau tak dapat add subject masa register dulu2 boleh add subject lepas result exam keluar. Dan kenapa budak2 berebut-rebut nak add subject masa register dulu2 sanggup berkampung di cafe, LTD, library untuk mendapat internet yang laju supaya dapat add subject tanpa sebarang masalah. Kalau aku tahu boleh add kemudian takdela aku gelabah tahap gaban nak pikir2 macam mana nak add manual. Cuma satu sebab kenapa perkara ini berlaku. Sebab nak cop bilik la semua orang nak berebut daftar subject dulu2. Sekarang aku da tahu....

Terbako den...

   Hari2 aku panas. Dah la sejak 2 menjak ni kat luar tu panas. Adik aku memang nakal. Nak je belasah sampai lebam. Padanlah cikgu sekarang cepat naik angin. Haish... Aku dah la nak habis cuti. Pening pikir perangai adik2 aku yang menjadi-jadi. Korang ada tips tak nak buang sikap suka menipu ni. Dah marah sudah. Da dibelai2 sudah. Da belasah dengan rotan sudah. Tak boleh ke berterus terang je kan senang. Sekarang ni aku da jadi macam polis. A sampai Z aku tanya dia. Nak pastikan dia cakap betul ke tak. Kalau dia tergagap jawab tu kira menipu la tu. Kadang2 jawapan dia putar belit. Tadi terkantoi dengan mak aku. Adik aku memang pandai buat lawak antarabangsa. Ok budak2 memang suka mainan. Dia setiap hari bawak balik mainan. Bila aku tanya mana dapat mainan tu. Dia cakap kawan di bagi. Hari2 jawapan yang sama dia bagi. Semua mainan kawan dia bagi. Wah...kayanya kawan dia. Pengasah pensel pun sama. Dah berlambak kat rumah boleh bukak kedai jual pengasah pensel lagi tu. Bila tanya mana dapat pengasah pensel dia jawab kawan dia bagi. Adui.... Adui... Sabo jela. Kalau sekali dua dia cakap macam tu aku boleh terima. Bila jumpa barang baru dia bawak balik semua dia cakap kawan dia bagi. Hampeh punya budak.

Lama2 kan suara aku jadi besau asyik menjerit-jerit kat rumah. Malu kat jiran sebelah. Aku menjerit bukan saja2 nak jerit tapi adik aku. Sekali cakap macam mencurahkan air kat daun pisang. Bila banyak cakap samapi kering tekak baru nak dengar cakap. Hmm...

Friday, May 06, 2011

Alhamdulillah...

   Saya dapat buat short sem. Bestnya. Baru ada sinar dalam hidup aku. Rasa beban juga kalau orang tak confirm nak masuk semester. Stress tengok kawan2 dapat masuk kuliyyah masa short sem. Semoga apa yang telah berlaku menjadi pengajaran buat aku. Nasib baik aku pergi check portal tadi. Kalau tak check maybe aku masih anggap yang aku tak boleh buat short sem. Tak sabar dah nak sambung belajar balik. Adik2 aku mesti gembira tengok aku da mula semester baru. Selama aku cuti habis aku buli diorang. Bukan buli belasah sampai lebam tapi paksa suruh buat latihan sampai lebam. Masa ni la diorang nak topup ilmu. Haish.. Nak tunggu kakaknye balik baru nak belajar. Mak aku punya jadual kembali seperti biasa. Semoga mak mempunyai kekuatan untuk melayan anak2nya yang nakal. Semua kembali normal.... Takkan selama ni aku rasa hidup aku tak normal sebab tak dapat buat short sem... Hmm...

Kata hikmah

   Tazkirah khas untuk pembaca sekalian.
{ kadangkala krn hilang CINTA MANUSIA,kita jumpa CINTA ALLAH.Setelah dizalimi manusia,kita rasai adilnya Allah.Selepas sesat dlm gelap,kita hargai cahaya yg malap.Tatkala hati keresahan,kita hargai erti ketenangan.Bila ditimpa musibah,kita tahu kesabaran itu indah.Saat hidup dlm kkurangan,kita yakin kesyukuran itu mncukupkan.Benarlah,setelah datang mlm yg gelap gelita,baru terlihat bintang di mata..subhanallah }
{ ku belajar DIAM dari banyaknya BICARA, ku belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN, ku belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG, ku belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN, ku belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN,ku belajar TAWAKKAL dari UJIAN, Dan ku belajar REDHA dari satu KETENTUAN }
{ setitis airmata yang jatuh kerana keinsafan adalah seribu kali lebih baik daripada sejuta MUTIARA di lautan, sesaat bersedih kerana ingat DOSA adalah lebih mulia daripada seharian bersedih kerana CINTA MANUSIA, sejernih wajah kerana WUDHU' yang sempurna adalah lebih bercahaya dr kilauan segunung PERMATA}
           :: makeup MUSLIMAH ::
{Untuk muka,WUDHU
Untuk bibir,DOA
Untuk mata,TUNDUKKAN pandangan.
Untuk suara,membaca ayat2 QURAN
...Untuk tangan,banyakkan SEDEKAH
Untuk kesihatan,keselamatan,SOLAT
Untuk Hati,TAQWA pd Allah} 
Renung2 la kata2 hikmah dari sahabat sefacebook saya.  Aku masih tidak mampu mengungkap kata2 sebegini.


Belajar Cakap Jawa Hari Ini

mengenal perbuatan dalam percakapan Jawa

1. kerja = kerjo
2. makan = mangan
3. berjalan = melaku
4. berlari = mbelayu
5. ketawa = nguyu
6. menulis = nulis
7. tidur = turu
8. minum = ngombe
9. bercakap = ngomong
10. duduk = ngjagong

Thursday, May 05, 2011

Kesian...

   Berita boikot nasi lemak tidak mengembirakan semua pihak. Pengakuan dan keluhan ikhlas dari adik aku sendiri. Dia cakap sejak boikot nasi lemak kat kantin, penjualan makanan kat kantin berubah kepada penjualan makanan tak sihat. Dia cakap kat kantin cuma jual biskut, nugget, hotdog salut tepung dengan roti. Dekat koperasi sekolah pula yang sebelum ini penuh dengan juadah pelbagai roti dan minuman bergas bertukar kepada biskut. Situasi ini bukan sahaja disebabkan oleh boikot nasi lemak tapi ada masalah persaingan. Akibat dari sekatan jualan ini adik aku hilang selera nak makan waktu rehat. Kadang2 dia cakap dia terpaksa makan biskut kat dalam kelas kerana terlalu lapar. Sejak semalam dia demam. Itu baru situasi di sekolah menegah. Tak tahu apa terjadi kat sekolah rendah. Tadi adik aku pergi klinik. Doktor kat klinik tu pun cerita pasal boikot nasi lemak dekat bapak aku. Dia pun tak berapa setuju dengan boikot tersebut. Dia cakap orang tua dulu2 pagi2 makan nasi takde pape pun.

   Aku ingat berita boikot ni dapat membantu menyelesaikan masalah obesiti di kalangan pelajar. Aku pikir diorang boikot nugget dengan segala jenis makanan segera yang jual kat kantin. Rupanya tidak. Kat kantin sekolah adik aku masih menjual nugget dan makanan bergoreng. Sebab utama diorang obesiti bukan kerana nasi lemak tapi nugget, makanan segera, keropok yang berpaket2 entah siape yang buat, Mc Donald, KFC, Pizza Hut... Benda2 tu yang menyebabkan budak obesiti. Bila tengok balik situasi yang terjadi kat sekolah adik aku rasa boleh buat budak2 kat sekolah tu jadi kurus dengan makanan yang tak mengenyangkan.