Siapa kat sini pernah tengok tapai? Pernah makan? Sedap tak?
Jap, korang tahu tak tapai tu apa?
Tapai ada 2 jenis iaitu Tapai Pulut dengan Tapai Ubi.
Bahan-bahan untuk buat tapai :
Pulut - dikukus
Ragi Tapai
Dua bahan ini digaul rata sehingga sebati. Setelah itu dibungkus dengan daun pisang atau diletak dalam bekas plastik. Terdapat pantang larang dalam memakan tapai iaitu mereka yang demam tidak boleh makan tapai. Mengigil satu badan dibuatnya. Mereka yang makan ubat juga tidak digalakkan makan tapai. Tapai juga tidak boleh disimpan lama. Tapai tu kalau disimpan lama akan berubah menjadi arak.
P/s : Rugi betul tak makan tapai banyak2 kat kampung. Alahai...
hehe, memang best. tapi xleh makan banyak sangat
ReplyDelete@ keroro : Memg tak dpt makan byk2 sbb kena catu... Ramai org suka jadi nenek sorokkan... Simpan utk org tak makan lagi...huhu
ReplyDelete@ wanz : yeke... peliknye tapai tu...
Teringin pula nak rasa...hehehe
waaaa i never eat tapai...
ReplyDeleteBiar betul nani....
ReplyDeleteAla... Tapai kat rumah dah habis la..
Nanti lain kali kita bagi nani rasa ek... rugi kalau tak rasa..