Saturday, September 03, 2011

Tutorial Post Title background versi Bella

Fuh!!! Susah betul nak edit Post Title background. Merata-rata aku cari.
Mula-mula jumpa kat blog Lyssa Faizureen ni :

Post Title background versi Lyssa. 
(Kredit untuk Lyssa)
1- Log in --> Design --> Edit Html
2- (Tekan Ctrl+F) Search .post h3 { kalau takde , cari ini h3.post-title {
3- Kalau tak jadi kod dua2 yg kat atas niyh... korang boleh paste kod di bawah ini kat bawah h4 } 
4-Copy and paste code ni di bawah .post h3 { ataupun dibawah h4 } 
 border:0px dashed #cc99cc;
     text-align: center;
     margin:.5em 0 .5em;
     padding:0 0 4px;
     font-size:140%;
     font-weight:normal;
     line-height:1.2em;
     background:url(URL BACKGROUND);
     color:$titlecolor;
     }   
5. Bagi sesiapa yang mencari kod ini >> h3.post-title {
Korang paste kod ini di bawah kod yang korang carikan tu ok ?:)
 border: 3px solid #C0C0C0;
 background: url(URL BACKGROUND);
Yang Lyssa tulis tulisan warna merah tu en , korunk gantikan dengan URL background yang korang suka.
6. Preview dulu . ! 
7. Then,Save template! :)
"Aku tak jumpa lah 3 code tu kat blog aku : .post h3 { , h3.post-title { , h4 }
Semua tutorial post title background kat google sebijik macam Lyssa punya.
Aku pun godek punya godek HTML code kat blog aku + try an error... So jadilah :"
Tutorial Post Title background versi Bella.
Cara-caranya :
1- Design > Edit HTML > Expand widget templates
2- Cari code h3.post-title, h4 { (guna CTRL+F)
3- Bila dah jumpa, mula2 dia macam ni :
 h3.post-title, h4 {
   text-align:center;
   font: $(post.title.font);
   color: $(post.title.text.color);
 }

4- Lepas tu paste code di bawah ni dekat bawah h3.post-title, h4 {

 border: 3px solid #C0C0C0;-moz-border-radius: 9em 5em 9em 5em;
 border-radius: 9em 5em 9em 5em;text-align: center;
 background: url(URL IMAGE);
 }

Petunjuk warna
OREN :  border - Nak border lain klik kat link tu.
HIJAU : Nak centerkan post title
UNGU : Letak URL image yang anda mahu letak sebagai background

Contoh :
 h3.post-title, h4 {
   text-align:center;
   font: $(post.title.font);
   color: $(post.title.text.color);
   border: 3px solid #C0C0C0;-moz-border-radius: 9em 5em 9em 5em;
   border-radius: 9em 5em 9em 5em;text-align: center;
   background: url(http://1.bp.blogspot.com/-UkNBNzanvEc/TmGi7IitTtI/AAAAAAAAA30 /YRlb9LyEC0s  /s1600/31.jpg);
 }
 5- Preview dulu baru save.


P/s : Adeh... Penat aku duk memikir nak letak background title post tu... Macam mana pula HTML blog aku lain sampai nak edit pun susah... Hurm... Selamat mencuba.. Korang faham tak apa yang aku tulis ni... Lain macam je tengok... Kalau tak faham tanya ek...

4 comments:

  1. Akhirnya menjadi juga..tq sebab tuto u ni la, kita dah berjaya buat. Dah puas cube sblum ni tapi x blh jugak

    ReplyDelete

Apa yang ada dalam fikiran anda?
Sila luahkan. hehe