Tuesday, November 15, 2011

152,000 anak luar nikah direkodkan pada 2008-2010

Assalamualaikum buat pembaca sekalian. Hari ini siapa yang dah baca surat khabar?
Sementara menunggu kawan aku habis kelas, tergerak pula nak baca paper online. Memang dah depan mata, tajuk berita ini "152,000 anak luar nikah direkodkan pada 2008-2010" suatu angka yang agak mengerunkan juga.

Berita Harian [Link]
KUALA LUMPUR: Seramai 152,182 anak luar nikah direkodkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dari 2008 hingga 2010.

Timbalan Menterinya, Heng Seai Kie, berkata daripada jumlah itu, Sabah mencatat angka tertinggi dengan 41,490 orang, diikuti Selangor (18,983) dan Sarawak (17,570). Beliau berkata, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menjalin kerjasama strategik dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara bagi mengintegrasikan pendidikan kesihatan "reproductive" dan sosial. "Program itu membabitkan 64,000 remaja mengenai pendidikan dan risiko yang terpaksa ditempuhi kerana tindakan mereka," katanya semasa menjawab soalan Datuk Mohd Jidin Shafee (BN-Setiu) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Mohd Jidin ingin tahu jumlah anak luar nikah yang direkodkan sejak 2008, punca masalah dan inisiatif kementerian untuk membendung gejala itu.

Heng berkata, enam pusat remaja ditubuhkan untuk golongan sasar berumur antara 13 dan 24 tahun bagi memberi maklumat berkaitan isu psiko-sosial termasuk menyediakan khidmat kaunseling dan kemahiran hidup.

"Program 'outreach' yang dilakukan di sekolah dan komuniti setempat itu berjaya mendekati 257,147 remaja melalui 4,698 program dari November 2005 hingga September 2011," katanya.
Sementara itu, Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin pula memberitahu dewan bahawa 24,813 orang dimasukkan ke hospital kerajaan kerana masalah berkaitan mental tahun lalu.

"Setakat ini kita ada empat institusi mental di seluruh negara, 42 hospital kerajaan yang menyediakan perkhidmatan rawatan mental dan 124 pakar dalam bidang itu," katanya kepada soalan Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (Pas-Pengkalan Chepa).

Rosnah berkata, usaha sedang dijalankan bagi meningkatkan kesedaran awam serta kepekaan masyarakat untuk mengenal pasti tanda-tanda awal dan mereka yang berpotensi mendapat rawatan awal. - BERNAMA

P/s : Kita sebeagai rakyat Malaysia yang perihatin takkan nak biarkan kerajaan seorang je handle masalah ni. Kita sebagai kakak, abang, ayah, mak, masyarakat yang hidup bersama di negara tercinta ini takkan nak lihat sahaja. Apa yang patut kita buat?

2 comments:

  1. ramai juga yer yang direkodkan.. yang tak direkod.. tak tahu berapa pula jumlahnya.. keadaan semakin kritikal.. semoga kita semua yang masih dalam kesedaran ini dapat menjauhkan perkara-perkara ini berlaku..

    ReplyDelete
  2. Betul tu. Kita sebagai orang yang terdekat dengan masyarakat harus ambil tindakan juga... Yang paling terdekat adik2 kita dirumah.. Bagaimana keadaan mereka?

    ReplyDelete

Apa yang ada dalam fikiran anda?
Sila luahkan. hehe