Thursday, December 11, 2014

Ketam oh Ketam... Tips membeli ketam.


Sedapnya ketam.
Biasanya ketam ni dimasak lemak cili api atau kari kalau kat rumahlah.
Lemak cili api yang kaw kaw. Santan pekat dan cili api yang banyak.
Memang nikmat.

Ada pula menu baru...

[sumber]
meggi ketam

Haha.. Takdalah baru sangat. Saya baru pertama kali mendengarnya. Ketinggalan betul. Mungkin boleh disyorkan kat bapak untuk cuba masak menu ni kat rumah. Resepi pun dah ada. Boleh cuba resepi dari mat gebu [Link]. 

Berbalik kepada point utama iaitu tips nak membeli ketam, sebenarnya ada waktu tertentu nak beli ketam ni. Ada seorang hamba Allah ni dia bagi tips yang kalau nak beli ketam yang isinya banyak baik beli waktu tengah2 bulan mengikut kalendar lunar (kalendar kitaran bulan). Kerana ketika ini makanan ketam tengah banyak dan ketam tengah sibuk mencari makanan. Waktu ni isi ketam jadi banyak. Jadi bila isi ketam banyak, Harga pun mahal sikit sebab berat. Walaupun mahal tetapi berbaloi sebab isi ketam banyak dan puas untuk menikmatinya.

Nak lebih puas makan ketam? Belilah waktu tengah2 bulan mengambang dan keatas.

P/s : Sekarang ni mesti ketam tengah kekenyangan. Hohoho

No comments:

Post a Comment

Apa yang ada dalam fikiran anda?
Sila luahkan. hehe