Friday, March 13, 2015

Pengalaman Interview SL1M

Hari ni detik bersejarah dalam hidup saya. Cewaah... Haha
Letih badan tetapi masih nak update blog.
Rindulah tu dengan blog. Hehe


Ramai orang yang mohon SL1M ni.
Bak kata akak2 yang jaga interview hari ni, yang mohon nak cecah 400 orang tapi diorang cuma mahu 100 orang. 4:1. Huhu 
Pelbagai asal kenegerian yang memohon SL1M ni.
Ada yang datang dari Pahang. Baru sampai dari Terengganu dan Kelantan pun ada.
Jauh2 diorang datang.

Hari ni saya berkesempatan sertai interview SL1M buat pertama kalinya.
Memandangkan iklan dia berjaya menarik perhatian saya (setelah disarankan oleh Bapak pun ye) jadi saya sertailah interview kali ini.

Menarik tak? 

Pengalaman interview kali ini?
Tersangat best dan mencabar.

Pada permulaannya terlupa nak bawa gambar passport. Boleh pula terlupa nak bawa. Jarang benda ni berlaku. Malam tu dah siap susun semua sijil2 bersama salinan yang diperlukan dan sambil2 susun tu tengok2 juga list nak kena bawa. Boleh pula terlupa gambar. Yang lagi best pagi tu dah pegang dah gambar tu masa mencari jam tangan tapi boleh juga tak perasan. Haha. Hikmah terlupa bawa gambar ni membawa saya pertemuan yang best kat Wisma Central. Kat Wisma Central tu ada kedai gambar express (rezeki tauke tu pagi2) dan selain kedai gambar terdapat juga kedai printing serta cenderamata. Sambil2 tu boleh menikmati teh tarik kat Kedai Leha di Wisma Central tu. Nasi Ayam dan Roti Canai kat Kedai Leha sangatlah sedap. Keunikan Roti Canai kedai tu pada kuahnya. Bolehlah try google map kat mana Wisma Central tu dan wisma tu berdekatan (kena jalan sikit) dengan LRT KLCC.

Yang lagi best pengalaman jalan kaki ke tempat interview dari LRT KLCC. Memang mengayakan hidup yang sihat. Sambil jalan2 tu boleh tengok hutan batu yang tinggi di sepanjang jalan, Nak naik bas tak reti. Jadi jalanlah kaki. Tanya google map, dia jawab kena jalan kaki juga. Haha


Bolehlah cuba2 ye. Ni lokasi ke bangunan Bank Islam dari LRT KLCC.
Mungkin bagi sesetengah orang dah biasa jalan2 kat KL ni dah tak heran dengan benda2 ni. Haha

Selain tu pengalaman menunggu giliran interview yang sangat lama. Atas faktor ramainya calon dan hari Jumaat maka tempoh masa untuk tiba giliran tu agaklah lama. Mereka utamakan dahulu calon lelaki untuk interview dahulu atas faktor kewajiban untuk solat Jumaat. Jadi bagi calon perempuan kenalah bagi laluan kepada calon lelaki untuk interview dahulu. Calon perempuan pula mula dibuka laluan interview pada waktu tengah hari. Giliran interview juga ikut nasib. Ada yang hantar dokumen awal dapat giliran interview awal. Ada juga yang hantar dokumen awal tapi dapat giliran interview lambat macam saya. Haha. Boleh pula saya turun pergi makan lewat tengah hari dulu, relax2 kat lobi bawah dan solat bila hampir berjam-jam menunggu. Memang sah2 lagi lambat giliran interview saya. Bagus juga saya ambil angin kat luar sekejap sambil mengisi perut dan rohani seketika sebelum hilang mood dan konsentrasi masa interview... Haha boleh pulak. Jangan tiru macam saya ye.

Waktu pulang pula boleh pula kad touch n go patah. Ganas betullah saya ni. Tak sedar macam mana boleh patah. Hurmm. Rugi duit dalam touch n go tu bila touch n go dah tak boleh guna. Baru reload pula tu. Mungkin kena google cara nak claim duit tu. Bila touch n go tak boleh guna, tak pasal2 kena beratur beli tiket. Haih... Waktu orang balik kerja pula tu. Haihhh. Tambah waktu budak2 sekolah tengah sibuk pulang ke kampung halaman pula. Sekolah cuti seminggu bermula esok. Haihhhhh.... Boleh bayangkan betapa ramai orang beratur untuk beli tiket kat KL Central. Memang timing yang tersangat bagus.

Haha... Dalam masa satu hari macam2 berlaku ye Bella.
Jadi rancang perjalanan anda dan sentiasa bersedia untuk segala kemungkinan yang berlaku.
Tak semestinya hari ini selancar perjalanannya seperti hari semalam.

Tak silap saya interview SL1M dari BIMB kali ni ada 2 sesi
Saya cuma lalui interview pertama je. Saya tak pasti tentang interview kedua.
Interview pertama berpasangan dan interview kedua perseorangan.
Saya ada lihat beberapa calon keluar dari bilik interview pertama dan masuk ke bilik lain. 
Ada juga beberapa calon kelihatan keluar dari bilik lain tu.
Feedback yang saya dapat dari interviewer tu, saya kena tunggu panggilan mereka seminggu kemudian jika berjaya. Takpelah, jika memang dah rezeki saya memang tak kemana

P.s: Zaman aku cari kerja, permintaan terhadap pekerjaan lebih banyak dari penawaran kerja. Ramai yang dah ada kelayakan. Zaman generasi akan datang tak tahulah macam mana nak survive tambah dengan kebanjiran warga asing. Persaingan.

19 comments:

  1. hi bella, dh dpt jawapan utk Sl1m tuuu? dapat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi azweina, tak dapat lagi jawapannya. Tengoklah minggu depan macam mana. hehe

      Delete
  2. Salam,

    sy nak mintak tips temuduga boleh tak? any tips. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,

      satu je tips...
      jawablah soalan si penemuduga dengan tenang. hehe
      be yourself

      Delete
  3. Salam Bella., adakah anda dapat jawapan dan tawaran SL1M tu?
    Sorry walaupun dah setahun berlalu.. Sebab saya pun nak apply SL1M bln depan.. In shaa Allah..

    ReplyDelete
  4. Salam sis. nak tanya. apa soalan interview erk? saya ada interview sl1m isnin ni. takut pula rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Fanem. Hahaha
      Jawap je soalan selagi mana mampu.
      Be natural and yourself.

      Delete
  5. Salam.nak tanya..anda diserap bekerja trus ke lepas tamat latihan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, ikut tempat.
      Kebanyakkan tidak diserap masuk lepas tamat latihan.

      Delete
  6. Salam sis..maaf tanye..dah dpt ke jwpn sl1m ni? :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam sis. Dah dapat jawapannya.
      Haha.. Tiada rezeki maka cuba apply lagi sekali atau cari kerja lain.

      Delete
  7. Salam sis. Masa training 6 bulan nanti dia provide tempat tinggal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, yang ni sis tak berapa pasti.
      Ikut tempat yg bagi SL1M tu.
      Mungkin ada dan mungkin tidak.
      Kena tanya dulu.

      Delete
    2. Tak ada tempat tinggal disediakan, hanya makan minum sepanjang sebulan softskill training di bangsar.

      Delete
  8. takut pula nak g temuduga terbuka sl1m kat pwtc lusa ni..doakan ..haha.thanks for share ur tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. All the best for interview.
      Haha. Lambat wish. Harap semuanya berjalan dengan lancar

      Delete
  9. Sya ade dapat offer SL1M dr khazanah...tapi saya x pernah pula pergi interview dengan khazanah...cuma dapat offer letter dan suruh datang nanti hari pendaftaran...agak2 patut pergi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain macam je. Tapi kalau nak cuba apa salahnya. Kalau scam, baik cabut lari.

      Delete

Apa yang ada dalam fikiran anda?
Sila luahkan. hehe