Tuesday, March 05, 2013

Cara nak buka shortcut folder pendrive

Pasti susah nak buka pendrive bila pendrive tu dah jadi shortcut. Nak tengok dokument pun tak boleh apatah lagi nak buka. Nak install apa2 pun dah tak boleh sebab komputer/laptop tu dah infected. Nak masuk pendrive lain untuk install software shortcut remover pun dah tak boleh sebab bila masuk je pendrive terus tukar jadi shortcut. Cara paling mudah nak atasi masalah ini seperti dibawah :

1- Buka Window Explorer folder
2- Klik organize dan klik Folder and search options
3- Klik view dan scroll down cari option hidden files and folder.
4- Dah jumpa, tick show hidden files folder and drives dan untick hide protected operating system files (recommended). Bila dah selesai klik Ok dan Apply.


5- Kemudian buka pendrive untuk delete shortcut.

Untuk mudahkan kerja, better install shortcut virus remover ni... [Link]
Tak payah install pun. Hanya perlu run je.
Letak kat desktop komputer/laptop.
Itu bukan virus ek? Gunakanlah tanpa was-was...

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi memberi pendapat...^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...